Kvindechauvinisme

Af Amalie Lyhne 61

Ethvert samfund rummer forskellige grupperinger – unge og gamle, syge og raske, privatansatte og offentligt ansatte, blåøjede og brunøjede, højtuddannede og lavtuddannede, dem, der spiser efter årstiderne og dem, Dan Jørgensen ikke bryder sig om.

Og så er der lige det med køn. Nogle af os er kvinder, andre er mænd.

Der findes en dansk hjemmeside – danmark.everydaysexism.com – hvor kvinder kan gå ind og skrive om frygtelige oplevelser, de har haft med frygtelige mænd. Enhver kan skrive, og man kan skrive hvad som helst. Her er alt fra tilfældig piften, fædre der nægter at købe prinsesseting til deres sønner og så decideret vold og voldtægt. Der er ingen krav om dokumentation. På den måde er siden altså et rædselskatalog over mænd, der på forskellig vis har opført sig forkasteligt.

For at sige det ligeud: Den ene gruppe har en hjemmeside, som søger at fortælle og sprede så mange dårlige historier om den anden gruppe som muligt. Kvinder er de anklagende, mænd er de anklagede.

Nu går jeg ind for ytringsfrihed, og jeg kunne ikke drømme om at kræve hjemmesiden lukket. Men man har da lov til at undre sig.

Jeg undrer mig over den moral og logik, som hjemmesidens bagmænd åbenbart bekender sig til. Og jeg undrer mig over, at der ingen højlydt offentlig kritik er af siden. Tværtimod har projektet en aura af godhed og politisk korrekthed over sig, og det er en hæderkronet og traditionsrig gammel forening, som står bag, nemlig Dansk Kvindesamfund (yep, det var dem, som sidste år lavede en vejledning om komplimenter til kvinder, som blev trykt i Politiken: Du må gerne sige til en kvinde, at hun har en effektiv løbestil eller et flot hår, og du må komplimentere hendes lønforhandlingsevner, men det er så også det – du må endelig ikke sige, at hun er smuk).

Kunne man forestille sig en hjemmeside, hvor højtuddannede bliver opfordret til at fortælle anekdoter om, hvor dumme lavtuddannede er? Kunne man forestille sig en hjemmeside, hvor unge mennesker udstillede de værste eksemplarer af ældre mennesker? Kunne man forestille sig en hjemmeside, hvor man indsamler så mange historier som muligt om rødhårede, der har opført sig idiotisk?

Selvfølgelig ikke. Den slags er jo det rene tosseri, og ingen seriøse mennesker ville forsvare det. Men sådan er det ikke med Everyday Sexism-projektet og den danske hjemmeside. Når mænd er syndere, og kvinder er ofre, så må man være så urimelig og generaliserende, som man har lyst til. Der er slet ingen grænser.

Projektets talskvinde, Irene Manteufel, sagde forleden i sit radioprogram ”Ugens Rapport” på Radio 24/7, at det ”formentlig” er et mindretal af mænd, som går rundt på gaden og tager fremmede kvinder på brysterne. Formentlig. Ja, for sikker kan man jo ikke være – så svinske som mænd nu engang er.

”Mandschauvinisme” er et almindeligt ord i det danske sprog. Dét ord skal vi bestemt beholde, for mandschauvinisme findes. Men der er altså virkelig behov for også at finde ordet ”kvindechauvinisme” frem. For der er masser af kvindechauvinisme i samfundet i dag – og det bliver hverken pænere eller rigtigere af, at grupperne bytter plads.

61 kommentarer RSS

 1. Af Anders Kragbak

  -

  Fint blog-indlæg, Amalie.
  For at gå lidt imod tendensen, så har jeg skrevet følgende indlæg på deres hjemmeside, og nu får vi jo se hvor balanceret et syn på sexisme, redaktørerne i virkeligheden har. Hvis det ikke bliver godkendt og lagt op på siden, så har de afsløret sig selv som kvindechauvinister af værste skuffe.

  “Denne hjemmeside er sat i verden med det formål at dokumentere oplevelser og beretninger, der vidner om en ubalance mellem kønnene i enhver henseende.” – står der så flot. Men når man så læser indlæggene igennem er det tydeligt, at det åbenbart kun gælder kvinders oplevelse af mænds diskrimination af kvindekønnet. Ikke et eneste eksempel på det modsatte. Så her kommer et par stykker:

  Ved skilsmisse med børn involveret,er Statsamtets helt ureflekterede udgangspunkt, at moderen naturligvis skal have forældremyndigheden. Hendes blotte ord er nok til at lægge stærke begrænsninger på faderens ret til samvær med sine børn. I den negative atmosfære, der desværre ofte præger disse sager, kan hun slippe afsted med de mest horrible anklager mod sin eksmand, om hvor elendig en forælder han er – og så står hendes ord til troende.

  Den danske stat er så generøs at forære en økonomisk ydelse til familier med mindreårige børn. Og det er da helt fint. Men hvorfor bliver beløbet automatisk indsat på moderens konto? Igen et indirekte udtryk for generel mistillid til mænd og deres forældrekompetencer. Den bunder sikkert i den forkvaklede opfattelse, at hvis manden får beløbet, så bruger han pengene på alt muligt pladder, som ikke kommer børnene til gode. I de dårlige gamle dage kunne det ske, at moderen var nødt til at opstøve manden på værtshus efter fyraften på lønningsdag, for at forhindre ham i at drikke hele ugelønnen op. Er det stadig sådan kvinder tror, at det foregår, hvis ikke pengene havner i deres lommer? Igen et udtryk for total mistillid til mænd og deres evne til at være ansvarlige overfor deres familier.

  Værnepligt. Enhver duelig mand har pligt til at stille op til nationens forsvar, hvis staten kræver det. Men hvorfor gælder det ikke for kvinder? Er de ikke fuldt ud lige så kapable til at udføre militærtjeneste som mænd er det? Når feministerne – ofte berettiget – beklager sig over manglende ligestilling, så hører man dem sjovt nok aldrig beklage sig over dette forhold. Hvorfor ikke?

 2. Af Thor Arentoft

  -

  Hele misæren starter oppefra;
  Gud skabte kvinden, som så til at vejen for manden var beredt.
  Gennem hele menneskelighedens historie har kvinder, mere eller mindre, været slaver under mændene. Det er bare under de sidste ca.100 år, at tanken om ligestilling mellem kønnene er opstået, og forsøgt indført ad politisk vej, i den vestlige verden.
  Den “lille forskel” er biologisk betinget, og kommer aldrig at kunde fjernes helt, hverken politisk, socialt eller lovgivningsmæssigt.
  Men det ville være konstruktivt at bruge, både mænds og kvinders ressourcer ud fra de biologiske grundressourcer vi er skabt med,fuldt ud.
  Det er jo via politisk arbejde og lovgivning, de sociale forskelle er skabt. og skal ændres.
  Det er jo ikke for “ingenting” at de virkelige magt-strukturer i verden, hidtil har været domineret af mænd. (de ved det jo)
  Den største forhindring på vejen mod større lighed mellem kvinder og mænd, totalt set og overalt i verden er religion. Hvem er det der har størst “fordel” af at leve efter en religion?
  Og hvem er det der har opfundet, og nedskrevet religionerne?
  Og hvem er det der går i krig af religiøse årsager?
  Hvor kan det være? Vi ved det jo alle.

 3. Af Jesper Høegh

  -

  IT har skabt umanerlig mange overflødige BEHOV –

  selvcentrerede kvinder og mænd – lusker på diverse hjemmesider med
  nedsættende omtale af de der i deres optik ikke vil makke ret.

  Hvor er det vammelt uklædeligt for begge parter !

  Find Cirkler ude i den virkelige Verden – den fysiske tilstedeværelse er at foretrække.

 4. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Kvinder blander sig alt for sjældent i blogdebatter.

  Det skyldes sikkert, at de synes, at tonen er for hård, fordi der er en del mandlige debattører, der udsætter de få kvinder, der skriver blogindlæg, eller som kommenterer blogindlæg, for primitiv, seksuelt ladet chikane, tilsyneladende for, at få dem til at forlade debatterne, hvilket alt for ofte lykkes.

  Derfor er der brug for en blog, hvor kvinderne tør ytre sig frit.

  Det største problem, ved danmark.everydaysexism.com er, at bloggen stor set kun læses af kvinder og tilsyneladende stort set kun beskæftiger sig med sexistiske overgreb begået af hvide mænd mod hvide kvinder, selvom muslimske kvinder er langt mere undertrykte, og udsættes for langt flere grove og systematiske, mandschauvenistiske overgreb.

  Den svenske “feminist”, Athena Farrokhzad, påstår endda, at man støtter racisterne, hvis man kritiserer de muslimske mænds langt grovere undertrykkelse af de muslimske piger og kvinder, og de danske feminster er også pinligt tavse, når de gælder de grove og systematiske, mandschauvenistiske overgreb, som deres muslimske medsøstre udsættes for af religiøse grunde.

 5. Af Nanna Tidogtendens

  -

  Tak, Amalie, for at du gør opmærksom på denne hjemmeside, som jeg godt kender til, men ikke har givet mig tid til at studere nærmere. Men nu klikkede jeg ind og kunne konstatere, at det egentlig er nogle ganske vedkommende små beretninger, der kan læses og at det er pænt og sobert og anonymiseret. Mænd måtte for min skyld gerne lave en lignende side om kvinder. Det ville jeg ikke have noget imod.

  Jeg synes meget bedre om sådanne beretninger fra virkelighedens verden end de generaliseringer, som ofte fremsættes i den offentlige debat, som ofte netop er om det private.

  Her i sommerperioden genudsender DR2 – for Gud ved hvilken gang – udsendelserne “Hjælp – min kone er skide sur”. Her sidder mænd for licensbetalte penge og postulerer at være vældig undertrykte af deres kvinder. Det kan man med større ret kritisere – både for mandschauvinisme, men mest af alt for sin forlorenhed. For var det sandt, optrådte de næppe på tv…

  Så synes jeg bedre om danmark.everydaysexism.com. De beretninger, man kan finde her, giver et andet billede af relationerne i vore sociale netværk, end det som ofte fremføres i offentligheden og som fremstiller kvinder som værende meget mere magtfulde, end de er i virkeligheden.

  Der fortælles fx om at drenge belønnes økonomisk for deres arbejde i familien, mens pigers indsats ikke påskønnes økonomisk. Eller om stripteaseunderholdning til en firmafest, som mænd foranstalter uden hensyn til hvad kvinderne føler af ubehag ved at skulle overvære dette til en “festlig” aften. Eller om nedladende vulgær tale i manges påhør, som føles krænkende og som ingen tør sige noget imod.

  Fælles lader det til at være, at folk ofte er mundlamme overfor de krænkelser/uretfærdigheder, der finder sted og som piner/generer offeret/ofrene. Det tyder på, at der er brug for at der tales om disse ting og at tabuer brydes. Her tror jeg hjemmesiden kan være til stor hjælp.

 6. Af Hans Hansen

  -

  Al chauvinisme er inacceptabelt.

  Chauvinisme betyder overdreven skrydende nationalisme, eller overdreven skrydende selvfølelse. Alle kender mandschauvinismen, men ikke alle kender kvindechauvinisme som begreb.

  Feminister påstår undertiden, at kvindechauvinisme ikke findes. Religiøse chauvinister påstår undertiden, at islamisme ikke eksistere. Mandschauvinisten er banket godt og grundigt på plads, så de er begyndt at indrømme.

  Men al chauvinisme har en fællesnævner.

  Den nævnte kvindechauvinistiske hjemmeside, får formentlig lov til at være i fred, fordi næsten ingen kender den. Når de som eksempelvis elite-feministen Vibeke Manniche, for ikke at glemmer Lone Nørgaard, ind imellem stikker næsen frem, så får de ganske mange på hatten. Sådan må det nu engang være.

  Tak Amalie, for din holdning.

 7. Af Nanna Tidogetendens

  -

  Thor

  Flot skrevet indlæg! Jeg er enig med dig i, at religion er en vigtig kilde til undertrykkelse, selv om den også kan bruges til det modsatte.

  Religion bygger på mytedannelse, herunder mytedannelse om kvinden. Det er noget, som foregår hele tiden, i et mandsdomineret samfund. Dogmer om kvinder og påstande om kvinders påståede ondskab, løgnagtighed og magtfuldhed fremsættes igen og igen.

  Anders’ indlæg 27.7.2014 kl. 10:00 er et eksempel på noget i den retning (uden at han af den grund behøver at tillægges at være mandsschauvinist). Her er et enkelt eksempel:

  “Ved skilsmisse med børn involveret, er Statsamtets helt ureflekterede udgangspunkt, at moderen naturligvis skal have forældremyndigheden.”

  – Det står ingen steder i loven, men fordi kvinder ofte – for det meste i fuld overensstemmelse med barnefaderen – har børnene mest tid efter en skilsmisse, så fremstilles det som ondsindet diskrimination mod mænd og en slags “overmagt” hos kvinder. Altså en mytedannelse, som rigtig mange tilslutter sig alene af den grund, at den fremføres offentligt af mænd igen og igen og igen.
  _______________________________________________________________

  Jo mere ensidigt mænd styrer, hvad der bliver sagt og hvem, der kommer til orde, desto stærkere vil mytedannelsen til fordel for den maskuline verdensorden være.

  Omvendt ville kvinder, hvis vi havde et matriarkalsk samfund, kunne skabe positive myter om kvinder og om mænd, som er gode rollemodeller for andre mænd. I et sådant samfund ville der, hvis der var en Gud eller Guder, nok være en kvindelig Gud… 🙂

 8. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  “For var det sandt, optrådte de næppe på tv…”

  Du afviser ALLE de mænd, der deltager i ““Hjælp – min kone er skide sur”, hvor de klager over, at de bliver undertrykt af deres koner.

  Dermed afslører du dig selv som en snæversynet chauvenist, der er blind for det modsattes køns livsvilkår, for der er faktisk flere og flere mænd, der får tæv af deres koner, eller “kærester”, fordi de ikke makker ret hurtigt nok.

  Din påstand svarer fuldstændigt til, hvis en mandschauvenist afviste ALLE historierne i everydaysexism.com som løgne med en plat påstand om, at “hvis det var sandt, så ville de gå til medierne”, i stedet for at lukke damp ud på en hjemmeside, der kun læses af den feministiske menighed, der har brug for en kronisk offerstatus.

 9. Af Nanna Tidogtendens

  -

  Jakob

  “Kvinder blander sig alt for sjældent i blogdebatter.
  Det skyldes sikkert, at de synes, at tonen er for hård, fordi der er en del mandlige debattører, der udsætter de få kvinder, der skriver blogindlæg, eller som kommenterer blogindlæg, for primitiv, seksuelt ladet chikane, tilsyneladende for, at få dem til at forlade debatterne, hvilket alt for ofte lykkes.
  Derfor er der brug for en blog, hvor kvinderne tør ytre sig frit.”

  Det har du fuldstændig ret i!

 10. Af Ulf Timmermann

  -

  Synes nu heller at deltagere på bloggene, hvis navne klinger af, at de skulle tilhøre sværdsiden, holder sig tilbage inden for egne rækker. Ikke at jeg synes at indlæg bør holdes ude af den grund, blot at Berlingeren bør omformulere dets regler for deltagelse i overensstemmelse hermed.

 11. Af Niels Poulsen

  -

  Lad dem dog endelig ævle, og søbe i deres navlepillende, selvmedlidende offerrolle. Hvem interesserer sig for det? Vi mænd kan jo heldigvis vælge nogle stærke og stolte kvinder med selvtillid istedet.

 12. Af Nanna Tidogtendens

  -

  I det ene øjeblik skriver Jakob Schmidt-Rasmussen

  ““Kvinder blander sig alt for sjældent i blogdebatter.
  Det skyldes sikkert, at de synes, at tonen er for hård, fordi der er en del mandlige debattører, der udsætter de få kvinder, der skriver blogindlæg, eller som kommenterer blogindlæg, for primitiv, seksuelt ladet chikane, tilsyneladende for, at få dem til at forlade debatterne, hvilket alt for ofte lykkes.”

  I det næste øjeblik – 27. juli 2014 11:54 – sviner han en kvindelig meddebattør til på det groveste.

  Manden efterlever således ikke sine egne principper og må herefter betegnes som utroværdig, medmindre det da er varmen, som er steget ham til hovedet!

 13. Af Hans Hansen

  -

  Jeg synes det er noget sludder. Korrekt at tonen kan være hård, men det skyldes for det meste, at en chauvinist af en slags lukker knold ud.

  Hamas er dejlige, hizb ut tahrir ønsker ikke sharia, feminister er ikke chauvinister, feminister for særrettigheder, og stribevis af andre tåbeligheder.

  De allergroveste jeg har oplevet er blandt andet feminister. De kan bare være så hadefulde. Til sådan nogen, så findes det kun svar på tiltale. Du husker formentlig en frøken AC, en af de mest beskidte vokabulare feminister jeg har hørt, og din førnævnte guru kvindechauvinisten Lone Nørgaard:

  Citat: “Fædre kan ligeså godt lade være med at knytte sig til sine børn, og indse de kun har dem til låns.”

  Klart tonen kan blive hård Nanna. Hvad havde du ellers tænkt dig. Husk Viggo Hørup’s kloge ord i den forbindelse.

  Sådan er det bare Nanna. Hvis feminister ikke kan slippe afsted med deres chauvinisme blandt mænd, så kan de jo pleje deres egoer på deres egne fora. Det gør de jo i forvejen i deres hendøende organisationer.

  Iøvrigt er der nogle psykisk syge mænd her også. Jeg skal da lige love for at der bliver lukket lort ud, men det kan være ganske underholdende.

 14. Af Preben Jensen

  -

  De røde feminister benytter jo alle kneb, fra krokodilletårer til kvotekrav, til at få borgerne, mændene, familierne og børnene underlagt deres politiske magt. I Sverige demonstreres det dagligt hvad det er udartet til, nemlig organiseret vanvid og totalitære tilstande.

  Feministerne i Sverige har været vældig “dygtige”…. og er vel nu forbillede for de danske feminister/ nykommunister.

 15. Af søren sørensen

  -

  Er nu andre former for mandlig netværk..Preben Jensen/Bent Jensen/m.fl nævner altid at de er del af et internationalt mandlig netværk der forsøger at undergrave det Danske samfund, kvinderne og psykiatriske hospitaler. Var også før et bare her i B af mange fædre der ikke måtte se deres børn som gik sammen og lavet daglige
  bombe-dementer om det Danske lov system da de nok havet misbrugt deres egne børn. Muligvis er det ikke så organiseret som kvinderne og ja det hele er yderst usagligt mestendels værdikanonagtigt værdiløst. Renlivet sexisme fra begge sider mestendels. Men de er jo i undertal disse ufornuftige Danskere? Og hvem gider læse sådan noget pis?

  Men kvinder er generelt i Danmark det stærke køn idag. Det er få lande i verden hvor tilfældet er sådan og det skal men altid erindre. Danmark og Sverige er tilfælde uden fortilfælde pånær i par materialistiske samfund som fx mosua i Kina med meget få medlemmer..
  http://metro.co.uk/2013/03/05/where-women-rule-the-world-matriarchal-communities-from-albania-to-china-3525234/
  http://www.mosuoproject.org/main.html
  Hvor selv idag kvinderne kan bestemme sig for at tage en rejsende som kæreste et par dage hvis lysten driver værket. Blev selv tilbudt dette men sagde nej tak i det specifikke tilfælde.

 16. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Jeg “sviner” dig aldeles ikke til.

  Jeg argumenterer for, hvorfor jeg kalder dig for chauvenist; fordi du over en kam afviser alle de mænd, der brokker sig i et tv-program over, at deres kone undertrykker dem, når du skriver: “For var det sandt, optrådte de næppe på tv…”

  Men der findes faktisk mænd, der bliver undertrykt af deres koner – også voldeligt.

  Kvinder, der kalder mænd for chauvenister, “sviner” heller ikke mændene til, hvis påstanden er velbegrundet.

  Hvis du mener, at jeg fremstiller dine holdninger på en forkert og groft nedladende måde – altså “sviner dig til”, så kan du f.eks. argumentere for, hvorfor du mener, at jeg fremstiller dine holdninger forkert og nedladende måde, når jeg påstår, at du er chauvenist, fordi du over en kam afviser mænd, der brokker sig over, at deres koner undertrykker dem.

 17. Af Nanna Tidogtendens

  -

  Hans

  Chauvinisme er vel en form for dårlig magtudøvelse – at man misbruger sin position til at undertrykke en anden gruppe. Det er ikke noget kvinder er hævet over, hvorfor det selvfølgelig også kan være relevant at tale om kvindechauvinisme.

  Men mænd har stadig en række fortrin, som gør, at de kan udøve denne mandschauvinisme overfor kvinder. Fx er mænd oftere ejere og ledere af virksomheder, foreninger, kommuner mm. Disse positioner misbruges ofte til at favorisere mænd og tilgodese mænd i al almindelighed. Indenfor medier har mænd mere at skulle have sagt og der trykkes flere læserbreve skrevet af mænd end af kvinder.

  Der vil så altid være nogen kvinder, som har modet og styrken til at gå imod strømmen. Det medfører ofte ophidselse og chok hos mænd, som så kan reagere mere eller mindre voldsomt… nogle, fordi de ganske rigtigt ikke er helt vel forvarede og andre, fordi det måske har en eller anden følelsesmæssig indvirkning, som de ikke helt er herre over…

  Mht. Viggo Hørup, hvad var det så for nogen vise ord, han havde sagt?

 18. Af Preben Jensen

  -

  Feministisk tænkning/ ideologi har nu svækket og destabiliseret Danmark og hele Europa i et sådant omfang, at det ret sandsynligt ender i at økonomien, freden og civilisationen bryder sammen…. og udskiftes med afmagt, fattigdom, borgerkrig, islamisme og diktatur. Hvorefter vi ikke vil høre eet ord mere fra feministerne og de feminiserede mænd.

  En kæmpemæssig folkevandring fra Asien, Afrika og Mellemøsten er i gang, og EU gør i realiteten intet ved det, nærmere tværtimod. Se også Lilleørs, Gotfredsens og Poulsens blogs mv.

 19. Af Nanna Tidogtendens

  -

  Jakob

  Du er ikke berettiget til at kalde mig chauvinist, da det stadig er et personangreb og jeg jo heller ikke beskylder dig eller andre for at være mandschauvinist. Men du kan kalde en udtalelse chauvinistisk, hvis du synes det. Så kan man bedre forholde sig til det, sagen drejer sig om og udrydde en eventuel misforståelse.

  Jeg skrev oprindeligt:

  “Her i sommerperioden genudsender DR2 – for Gud ved hvilken gang – udsendelserne “Hjælp – min kone er skide sur”. Her sidder mænd for licensbetalte penge og postulerer at være vældig undertrykte af deres kvinder. Det kan man med større ret kritisere – både for mandschauvinisme, men mest af alt for sin forlorenhed. For var det sandt, optrådte de næppe på tv…”

  Hertil skrev du:

  “Du afviser ALLE de mænd, der deltager i ““Hjælp – min kone er skide sur”, hvor de klager over, at de bliver undertrykt af deres koner.
  Dermed afslører du dig selv som en snæversynet chauvenist, der er blind for det modsattes køns livsvilkår, for der er faktisk flere og flere mænd, der får tæv af deres koner, eller “kærester”, fordi de ikke makker ret hurtigt nok.”

  Problemet tror jeg er at du misforstår, hvad “Min kone er skidesur” er for en slags udsendelse. Det har ikke noget at gøre med vold mod mænd. Det er en halvt satirisk halvt dokumentarisk udsendelse i flere afsnit, hvor der harceleres over at kvinder skulle bestemme for meget i parforholdet. Jeg har haft udførlige diskussioner på min blog, hvor en af deltagerne (Mogens 42 år) blandt andet skrev:

  “Jeg blev ikke meget klogere af, at være til stede under optagelserne, men jeg havde en sjov weekend, og kan til fulde stå inde for, at alle de øvrige gutter på holdet er alt andet end vattede og duknakkede “bløddyr”. Vi var der for at blive klogere på disse aggressive matroner, som vi elsker over alt på jorden.”

  – Som du nok forstår, så er de mænd, som optræder, reelt ikke undertrykte. De gør, som det passer dem. Bagtaler deres hustruer for åben skærm. Og erkender åbent, at de ikke er “vattede og duknakkede “bløddyr”””.

  Kvinder ser man aldrig optræde på den måde. De nøjes med at betro sig anonymt på en hjemmeside. Det tror jeg siger en hel del om de reelle magtforhold imellem mænd og kvinder.

 20. Af Hans Hansen

  -

  Nanna

  “Viggo Hørup, hvad var det så for nogen vise ord, han havde sagt?”

  I forbindelse med tonen. Hørup sagde, at hvis man forbød hån, spot og latterliggørelse, så har man ingen midler til at bekæmpe chauvinisme, religiøse mørkemænd og generel dumhed. Han brugte vist nogle lidt andre ord, men det er betydningen.

  ——-

  “Men mænd har stadig en række fortrin, som gør, at de kan udøve denne mandschauvinisme overfor kvinder. Fx er mænd oftere ejere og ledere af virksomheder, foreninger, kommuner mm. Disse positioner misbruges ofte til at favorisere mænd og tilgodese mænd i al almindelighed.”

  ——-

  Det er ikke usandt, men vildt overdrevet. De personer du nævner udgør kun et par procent af befolkningen. Kvinder der ejer virksomheder, laver undertiden det samme. Hvis man vil væk fra det, så kan det ikke nytte noget man gør det samme selv.

  ——-

  “Indenfor medier har mænd mere at skulle have sagt og der trykkes flere læserbreve skrevet af mænd end af kvinder”.

  ——-

  Kvinderne kan da bare skrive læserbreve hvis de vil det. Jeg kan ikke se hvad det har med kvindeundertrykkelse at gøre. De kan også vælge andre job end de traditionelle kvindefag. De kan også begynde i højere grad at forhandle løn.

  ——-

  “Der vil så altid være nogen kvinder, som har modet og styrken til at gå imod strømmen. Det medfører ofte ophidselse og chok hos mænd, som så kan reagere mere eller mindre voldsomt… nogle, fordi de ganske rigtigt ikke er helt vel forvarede og andre, fordi det måske har en eller anden følelsesmæssig indvirkning, som de ikke helt er herre over…”

  ——-

  Op et vist sted med mandchauvinisten, der er formentlig nogle enkelte, men det er vrøvl at sige, at det ofte medfører ophidselse og chok hos mænd. Det er da glimrende hvis en kvinde bruger en god uddannelse til at tjene nogle gode skillinger.

  Min x, var sur over, at jeg tjener bedre som IT administrator end hun som pædagog, men den slags knald kan jeg ikke bruge til noget. Kun kunne da bare have valgt en anden uddannelse. Jeg spurgte hende iøvrigt mange om hun var sikker. Det viste sig efter et par år, at hun havde valgt forkert, så hun måtte begynde forfra. Det skulle jeg betale for, men hun var alligevel sur over jeg tjente bedre end hende.

  Jeg er immun over alt det der. Der er juridisk ligestilling, og kvinderne har de uddannelser de selv vælger.

  Problemet med feministerne (ikke kvinder generelt), at flere feminister er imod ligestilling. Chauvinister forlanger særrettigheder, kvoter og forældreansvaret, men de er som alle chauvinister uegnet til magt. Chauvinister vil godt have, men de vil ikke give, ikke engang indrømme. Problemet er navlebeskuende egocentreret selvhævdende chauvinisme.

  Det er ikke kvinder det her handler om, heller ikke mænd. Det er den snart uddøde mandchauvinist, den snart uddøde feministiske rødstrømpe, og den importerede chauvinistiske islamist.

  Du forventer vel ikke noget som helst konstruktivt fra de kanter Nanna?

 21. Af Henrik Knage

  -

  Ja, den kvindelige mandschauvinist har kronede dage, og jo mere “vattede” mænd bliver og render rundt i hængerøv og joggingtøj fra morgen til aften, jo lettere spil har de.

  Jeg har selv været gift med en af slagsen i 12 år, men 12 år til at lære en kvinde at kende er åbenbart ikke nok, hvilket så helt naturligt betød, at det heller ikke var med der opdagede det, men derimod hendes tante, det sagde til hende, at hun opførte sig som en kvindelig mandschauvinist:-)

 22. Af Lone Sæderup

  -

  Hvis Amalie Lyhne havde gjort sit hjemmearbejde ordentligt, ville hun opdage, at siden http://danmark.everydaysexism.com dokumenterer sexistiske handlinger. Den handler ikke om at sprede så mange dårlige historier om mænd som muligt. Der findes såmænd også historier på siden, der handler om kvinder, der opfører sig sexistisk.

  • Af Amalie Lyhne

   -

   Hvordan er det “dokumenteret”? Det er netop ikke dokumenteret. Det er bare noget, folk skriver. Men ja, jeg er da godt klar over, at Dansk Kvindesamfund ikke selv vil beskrive sidens formål på samme måde som jeg – det siger jo sig selv. 🙂

 23. Af Lone Sæderup

  -

  Jeg vil ikke strides om ord, men du fremstiller siden forkert, når du påstår, at den kun handler om at sprede dårlige historier om mænd. Jeg kan alene på de første par sider finde adskillige historier, der handler om kvinder, der opfører sig sexistisk, samt historier, hvor det faktisk er drengebørn, der bliver ramt af sexisme.

 24. Af Christian Gravgaard

  -

  Fantastisk blog indlæg, Amalie Lyhne.

  Grunden til det ikke har fået mere greb i den generelle debat, mener jeg er fordi det er ubetydeligt.

  Vist så er der kvinder der bliver behandlet dårligt og uacceptabelt. Og naturligvis er det forkasteligt. Det hører ikke hjemme nogen steder.

  Men hvis nogle kvinder har brug for at hænge deres mænd ud, skal de da have lov til det. Personligt viser det blot et opmærksomhedsbehov fra deres side, som jeg går langt uden om. Idet de ikke formår at kommunikere med deres partner er denne form deres eneste aflad.

  Det viser mere om de kvinder der har behov for dette, end de mænd der bliver hængt ud.

  Men det er da meget nemt for mig at sige, der lever i et forhold hvor vi kommunikerer, kalder en spade for en spade og med et forhold igennem 18 år fra vi begge var teenagere.

  Det blev et ret arrogant indlæg. Lev med det.

 25. Af Nanna Tidogtendens

  -

  Hans

  Viggo Hørup formulerede sig for firkantet – efter min mening. For når ytringsfriheden bruges til at lukke munden på nogen, bruges den imod sit eget formål, som er ytringsfrihed til alle. Man er derfor nødt til at have nogle spilleregler, som gør at dette ikke kommer til at ske.

  “Kvinder der ejer virksomheder, laver undertiden det samme. Hvis man vil væk fra det, så kan det ikke nytte noget man gør det samme selv.”
  – Ja, det er en god ide at bruge den indflydelse, som opnås, til at skabe en kultur, som er ligeværdig og generelt bedre. Derved kommer kvinders øgede indflydelse alle til gode.

  “Kvinderne kan da bare skrive læserbreve hvis de vil det. Jeg kan ikke se hvad det har med kvindeundertrykkelse at gøre.”
  – Efter Sankthans prøvede jeg at få en debat i gang i både Politiken og Berlingske om hvordan vi fejrer sankthans – en slags evaluering af hvad statsministeren havde sagt på Marienborg mm. Mine velskrevne indlæg blev afvist af de mandlige debatredaktører på de respektive aviser. Så ja – kvinder kan bare skrive… Men få det trykt – nej, det kan man ikke regne med.

  “De kan også vælge andre job end de traditionelle kvindefag.”
  – Ja – og blive arbejdsløs bagefter, når man har spildt sin uddannelse.

  “De kan også begynde i højere grad at forhandle løn.”
  – Ja, hvis de overhovedet har et arbejde. Mange kvinder arbejder på deltid eller er løst ansatte og er udsat for konkurrence, hvor yngre kræfter står på spring for at tage over. Kvinder arbejder ofte i serviceerhverv med kundekontakt. Ungdom tillægges ofte vægt hos kvinder, mens mænd belønnes økonomisk for erfaring. Denne kultur har nok også indflydelse på lønforskelle mellem mænd og kvinder, vil jeg tro.

  “Op et vist sted med mandchauvinisten”
  – Enig! 😀

  “Der er juridisk ligestilling, og kvinderne har de uddannelser de selv vælger.”
  – Ja, man har nogle valgmuligheder, som det er op til en selv at benytte sig af.

  “Chauvinister forlanger særrettigheder, kvoter og forældreansvaret, men de er som alle chauvinister uegnet til magt.”
  – Og chauvinister kan være både mænd og kvinder – ikke sandt? 😉

  “Det er den snart uddøde mandchauvinist, den snart uddøde feministiske rødstrømpe, og den importerede chauvinistiske islamist. Du forventer vel ikke noget som helst konstruktivt fra de kanter Nanna?”
  – Så længe der er de to andre grupper, er der også nødt til at være rødstrømper. Jeg tror ikke mandschauvinisten nogensinde uddør, men der kan være mere eller mindre mandschauvinisme i et samfund.

 26. Af Jon de Linde

  -

  Jeg mener nu efter at have læst indlæg på ca. 30 sider at Lyhne rammer ret godt.

  Nogle af historierne er dybt ubehagelige og ikke ligefrem noget der gør mig stolt over at være født med tap. På den anden side, jeg opfører mig ikke således og føler derfor ikke at min pligt udgør andet end at opdrage mine to sønner til ikke at opføre sig som kvajpander og så ellers respektere mennesker med almindelig respekt og høflighed.

  Dog fyldes jeg med en vis uro når jeg læser de indlæg. Vi bor i et land med masser af smukke kvinder, i alle størrelser og udformninger, og jeg har ofte lyst til at komplimentere de kvinder jeg møder. Da jeg kan se at de er på vej til og fra job, universitetet eller tjansen som maler, er de tilsyneladende også selvstændige og dygtige. Men. Jeg vil nok aldrig fortælle den høje kvinde som er tæt på de 2 meter, at hun er ualmindeligt smuk og at hendes lange ben er en æstetisk nydelse, eller kvinden der har de der former, som jeg specifikt sætter pris på, at hun gør København smukkere ved sin blotte tilstedeværelse. Det er på trods af at jeg udmærket ved at kvinden på de knapt to meter nok ikke ligefrem altid er supertilfreds med at være to meter, og at kvinden der har en smule former, må have konstant paranoia når hun bladrer igennem et gennemsnitsdameblad. Jeg vil nemlig ikke opfattes som den “objektificerende gamle gris”, når jeg af et ærligt og oprigtigt hjerte ønske at give en kompliment.

  Kvinder taler meget om “objektifisering” i en eller anden grad på de sider. Selv hvor det er situationer hvor man måske bare kunne tale om “Ros”. Men vi mænd har afbilledet kvinder i forskellig form i 30.000 plus år, og vi bliver ved med at gøre det. Hvad enten det er Venus fra milo eller et maleri af Jean Gabriel Domerque, så er kvinden menneskelighedens guldstandart for æstetik.

  Jeg tror ikke det ændrer sig lige foreløbigt. Tværtimod, synes tidens trend at gå ligestillingens vej der også. Mens strip og burlesque har fundets siden vor herre var hest, er vi idag nået til Chippendales, 50shades og plakater med “brandmænd” i bar(beret) overkrop. Kvinder nyder tilsyneladende også at beundre en mandekrop.

  Siden er fyldt med beskrivelser af ubehagelige oplevelser. Det sætter ikke mænd i noget specielt kønt lys. Men i princippet er der ikke noget galt med at have et sted hvor kvinder kan få et anonymt sted at lufte grimme oplevelser med enkelte mænd. Så længe man husker på det centrale ord i den sætning. “Enkelte”. Hvis man tilskriver de oplevelser til mænd over en bred kam, har man ikke rigtigt været ude i den verden hvor jeg tilsyneladende lever. Den verden hvor mænd er blevet gode ansvarsfulde kærester, tager en interesse i hjem og børn, og hvor man kan se en stolt, men udmattet hipster far med tvillinger, paradere ned igennem Sankt Hans Torv med prinsesserne i superbarnevognen, som var det de royale han skubbede…. imens mor sidder og får en latte med venindere på Pussy Galore’s eller får en lur hjemme.

  Vejledningen om hvordan man giver komplimenter fra Dansk Kvindesamfund kan jeg ikke bruge til ret meget. Den virker ufrivilligt komisk og ikke blot kontraproduktiv men kontrafaktisk. De kvinder jeg har diskuteret vejledningen med, finder den kejtet og svensk. Har man et rimeligt ordforråd kan man sikkert udmærket beskrive præcis hvilke æstetiske kvaliteter man sætter pris på og så komplimentere derefter. Selvsamme mennesker kan nok også med en vis objektivitet give ros for godt udført arbejde. I tættere sociale relationer er det nok ikke nogen overraskelse at komplimenter, både hos mænd og kvinder, for udseende og arbejdsindsats, er noget der sættes pris på.

 27. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Jeg spekulerer paa efter at have læst de fleste indlæg her paa bloggen – og endnu ikke set den omtalte side:

  Om – der er ved at komme en ny puritanisme, hvis det er sandt I oplægget, at der ikke maa siges til en kvinde at hun er smuk.

  Og hvem kan skelne imellem alt hvad der skrives, saa nogen bliver klogere ..at det ikke bare er en slags nypuritanisme, der ogsaa kan være tale om. Eller skræk for mænd.

  Selvforskyldt og morsomt I morges, da jeg var ude før halvseks og lige vande enkelte blomster, hvor der saa lød et pift til mig, hvor jeg ikke naaede at se personen – men da selvforskyldt da jeg havde en meget lille og kort sag p med to sma stropper, saa —da morsomt, som jeg oplevede fløjtet, og ikke spor chauvenistisk–konen var jo ganske let pklædt. Det var da sjovt..og gør en glad, saavel som jeg trods min alder ikke bliver overset, da jeg ikke ligefrem ser fx herrens ud.

  Det vidner da om overskud.

 28. Af Peter Christensen

  -

  @NANNA TIDOGTENDEN

  ” Mænd måtte for min skyld gerne lave en lignende side om kvinder. Det ville jeg ikke have noget imod.”

  Det gider mænd ikke at spilde deres tid på.

  “Kvinder blander sig alt for sjældent i blogdebatter.
  Det skyldes sikkert, at de synes, at tonen er for hård, fordi der er en del mandlige debattører, der udsætter de få kvinder, der skriver blogindlæg, eller som kommenterer blogindlæg, for primitiv, seksuelt ladet chikane, tilsyneladende for, at få dem til at forlade debatterne, hvilket alt for ofte lykkes.”

  Jeg er blevet svinet til mange gange, når jeg har blandet mig i debatten. Og jeg er endda mand. Lad Jer dog ikke kyse af det, hvis I mener det alvorligt. Ingen kan stoppe trolling.

  “Der vil så altid være nogen kvinder, som har modet og styrken til at gå imod strømmen. Det medfører ofte ophidselse og chok hos mænd”

  Det har jeg aldrig oplevet. Kvindelige ledere bliver respekteret fuldt på højde med mandlige. Hvor har du det fra?

  ” Efter Sankthans prøvede jeg at få en debat i gang i både Politiken og Berlingske om hvordan vi fejrer sankthans – en slags evaluering af hvad statsministeren havde sagt på Marienborg mm. Mine velskrevne indlæg blev afvist af de mandlige debatredaktører på de respektive aviser. Så ja – kvinder kan bare skrive… Men få det trykt – nej, det kan man ikke regne med.”

  Tænk engang. Mine læserbreve bliver heller ikke altid trykt. Sucks!

  Det er ingen forhindringer for at kvinder kan udfolde sig på lige fod med mænd. Grunden til at der er færre kvinder på topposterne, er at der er færre kvinder, der ønsker at gøre karriere. Mange kvinder ønsker at bruge mere tid på deres familie, og hvad er der galt i det? Glasloftet er en myte,. Jeg tror faktisk at kvinder har større chance for at blive forfremmet end mænd, fordi virksomhederne ønsker flere kvinde i toppen pga af politisk korrekthed. Så stop dit klynkeri, og smøg ærmerne op. Og til sidst vil jeg afsløre en hemmelighed. Det er faktisk også svært at være mand.

 29. Af Hans Hansen

  -

  Nanna

  jeg vil nøjes med at kommentere denne her. Jeg har ikke mere tid.

  Efter Sankthans prøvede jeg at få en debat i gang i både Politiken og Berlingske om hvordan vi fejrer sankthans – en slags evaluering af hvad statsministeren havde sagt på Marienborg mm. Mine velskrevne indlæg blev afvist af de mandlige debatredaktører på de respektive aviser. Så ja – kvinder kan bare skrive… Men få det trykt – nej, det kan man ikke regne med.

  ———-

  Sådan kan det være. Jeg tror du muligvis vil opleve det samme med kvindelige blogholdere. Der er vist ikke belæg for at mene, at mandlige blokerer mere end kvindelige.

  Jeg tror også jeg vil ændre bemærkningen om mandlige chauvinister, til også at omfatte kvindelige chauvinister. Jeg skulle jo nødig diskriminere, ikke sandt.

  Og mens jeg er igang. Hørup var så sandelig ikke en dum fætter, selvom han var kulturradikal. Radikale Venstre når ham ikke til hofteholderen. Jeg formoder lidt, at han ville vende sig i graven, hvis han viste hvad RV har udviklet sig til i dag. Du kan jo læse om ham. Der er masser på nettet.

 30. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Læste lige vel en 20 indlæg paa den nævnte side – det er stort set beklagelser, vi altid hører om. Jeg tror, at verden vil ændre sig meget lidt I den henseende, noget mere harmløst omend generende end andet, andet fx. voldtægt naturligvis en forbrydelse.

 31. Af Lone Sæderup

  -

  @Jon De Linde

  Som feminist forlanger jeg heller ikke andet af dig, end at du opdrager dine sønner lige netop til det, du skriver. 🙂

  Og selvfølgelig er det ikke alle mænd, der opfører sig sådan, men alle kvinder oplever de her ting. Nogle oplever det kun ganske lidt, mens andre oplever det konstant. Desuden lever vi i en kultur, hvor kvinder hele tiden bliver advaret imod, hvad mænd kan finde på. Som kvinde risikerer man stadigvæk at blive beskyldt for selv at være ude om det, hvis man har for kort nederdel på, har drukket for meget, været ude alene efter mørkets frembrud etc. Som feminist synes jeg faktisk, at det tegner et meget problematisk mandebillede, som jeg ikke forstår, at ordentlige mænd vil have hængende på sig. Ingen af de mænd jeg kender, er ude af stand til at beherske sig selv, når de ser en smuk kvinde, og de fortjener ikke at blive slået i hartkorn med de mænd, der opfører sig sådan. Så lad os rette skylden mod de narhatte, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, og de ting i vores kultur der får dem til at tro, det er okay.

 32. Af søren sørensen

  -

  Da jeg boet i latin america ca. 6-7 år ialt er det normalt at kommentere kvinders skønhed overalt..”piropos” Argentinsk lunfardo-undskyld slang- for søde kommentare til kvinder..For spansk talende her en introduktion..

  https://www.youtube.com/watch?v=BG8UIdvMFvk&list=PLDF1D134815F9C3BA

  Hvad det drejer sig om er at få kvinder til at grine i Argentina hvis drenge er verdensmestre her(Guatemala er en anden verden og har muligvis verdens mest ukommenteret kvinder. Men dette har sin fordel..Et smil kan nå rigtigt langt der!) men mest at alt drejer det sig om at være original og sige en piropo endnu aldrig hørt..De er verdensmester der i Argentina og drenge øver på ethvert gadehjørne imellem fodboldspild og andre former for spil fra år 8 på projektet og ved ca. 18 år er de rigtig gode frisparkstagere..Og de møder mange piger uden deres tøj på som muligvis skal undergå en ulovlig abort men..Uruguay har jo som bekendt fri abort dog og er Latin Americas mest progressive land på mange måder. Fri hash mv. også eller altså beskattet af staten siden sidste år til stor rigdom for folket og færre kriminelle!..Danmark kunne lære meget af Suarez´s land og verdens fattigeste præsident Jose Mujica..Kun Fidel Castro er vel større end ham idag iblandt alle verdensledere? Fidelito er naturligvis altid verdensleder.

  http://www.theguardian.com/world/2014/may/27/jose-mujica-uruguay-maverick-president

  ..Listen ovenover er altså for borgerlige spansk talende ukreative der ikke kan opfinde deres egne piropos. En kendt kopieret piropo har ingen chance alligevel!..

  Det var svært at stoppe da jeg kom retur til Europa for jeg blev ret god!..Men i London er feministerne så mange og i overtal og men lære via misbrug selvom det er normalt at bedstefædre i Argentina fx giver Piropos til 15 årige nymfer- for det meste på en gammeldags maner der ikke vælger smil og glæde- men de forsøger da? Udover at det er sjovt bliver det aldrig aktuelt i Danmark selvfølgelig..vejret er andet. Interessen for penge og korrekt opførelse uden leg for stor.

 33. Af Jan Petersen

  -

  Jeg synes, det gode ved nettet er, at man selv skal opsøge oplysninger for at finde dem. Rammer man en site, som ikke lige falder i ens smag, kan man bare fise ud igen 🙂

  Modsat f,eks DR TV-avisen eller TV2-news hvor man bare bombarderes uafbrudt af en bred vifte af politisk spin tilsat et par “eksperter”, der lige skal sikre, at budskabet nu også fiser ind på lystavlen 🙁

 34. Af Thor Arentoft

  -

  Har just “skummet” igennem debatkommentarerne, og sidder tilbage med en følelse af, at jo bedre uddannelse og dermed fin formuleringsevne de debatrende har, desto længere virker de også være fra det enkle normale liv mange faktisk lever, og er tilfredse med.
  Det virker som om de lever i en akademisk-teoretisk verden hvor det er det, de via litteraturen, medier m.m. har set og læst, er det de måler deres eget og andres liv efter, og bliver utilfredse med.
  Kan det være sådan at uddannelse indblik og viden, om alt det der foregår i verden, står i vejen for evnen til den egne personlige tilfredshed.

 35. Af Peter Schliemann

  -

  Jeg har været inde på siden everydaysexism, hvor jeg egentlig forventede at blive bekræftet i, at der var tale om kvindechauvinisme. Men i stedet så jeg en lang række troværdige og redelige beretninger om situationer, hvor kvinder bliver udsat for ubehagelig, uretfærdig og/eller truende adfærd på grund af deres køn og seksualitet. Beretningerne belyser reelle problemer, som alle personer, som ikke er mandschauvinister, burde være enige om at bekæmpe. Og siden everydaysexism er efter min opfattelse en effektfuld og helt rimelig måde at gøre opmærksom på disse problemer på.

 36. Af Rasmus Em

  -

  Bare en rettelse til Lone Sæderup:
  I formålserklæringen på forsiden nævnes der på intet tidspunkt mænd. Siden er derfor henvendt kvinder. Ikke at mænd ikke kan bruge den, men den er henvendt til kvinder ifølge formålserklæringen, hvor der også skrives “NB. Jeres oplevelser…” – `jeres` må altså refere til kvinder.

  Det er vel i selv en magtudøvelse siden foretager, når den approprierer ordet sexisme til at omhandle primært kvinder. Sexisme er kønsløst, det er en handling.

 37. Af T. Sørensen

  -

  Projektets talskvinde hedder Irene Manteufel. Alene navnet Manteufel bør få folk og fæ til at søge i beskyttelsesrum!!

 38. Af Ian Ditlevsen

  -

  Jeg vil opfordre alle mænd og kvinder til at give hinanden komplimenter så ofte som muligt. Tror vi kan lære noget af de varme lande om kærlighed mellem mand og kvinde ved at vise det i dagligdagen. Det gør verden lunere og springet til næstekærlighed mindre.

  I Frankrig bliver en kvinde nærmest fornærmet, hvis ikke en mand i det mindste blinker m øjet. Så kan hun vælge at smile glad eller diskret afvisende.

  Personligt elsker jeg når både mænd og kvinder og børn giver mig en kompliment. Det bekræfter at jeg gør noget godt, der rører ved mine omgivelser. Humøret stiger.

  Lykkeligt sammen m min kone igennem 22 år.

 39. Af Nanna Tidogtendens

  -

  T. Sørensen

  “Alene navnet … bør få folk og fæ til at søge i beskyttelsesrum!!”

  – Kun overtroiske mennesker går i panik over en persons navn. Oplyste mennesker giver sig ikke af med overtro. 😉

 40. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Nanna – du kan have ret I dette med at faa noget trykt – og jeg tror, at det ofte ogsaa kan handle om, hvem, der kender hvem – og saa hvilket ‘temperement’ man støder ind I paa en tilfældig redaktion.

  Derudover kan der være tendens til, at trenden skal ‘overholdes’ – ikke noget utraditionelt

  Generelt er folk flest ikke vilde med noget, de ikke lige kan genkende – medmindre de er drønsikre paa, at de ikke selv kommer I klemme el bliver ramt, det sidste mener jeg kan være tilfældet for mig nylig paa Lilleørs blog.

  Derfor skal man ikke være for kæk med egne olysninger og saa blokere en debat og dermed oplysning til andre mennesker, saa – ikke en snus for dette velmenende (Her kisses ikke, hed bloggen vist) med børn dér!

 41. Af Hans Hansen

  -

  IAN DITLEVSEN – 28. JULI 2014 13:18
  Jeg vil opfordre alle mænd og kvinder til at give hinanden komplimenter så ofte som muligt.

  —–

  Naturligvis, og være hjælpsom. Taber en kvinde noget ned i kavalergangen, så tilbyder jeg straks at hjælpe. Det er absolut et kompliment.

 42. Af Hans Hansen

  -

  T. SØRENSEN – 28. JULI 2014 11:16
  Projektets talskvinde hedder Irene Manteufel. Alene navnet Manteufel bør få folk og fæ til at søge i beskyttelsesrum!!

  ——-

  Ha ha. “Irene Manteufel”. “Den fredelige mandedjævel”.

 43. Af Nanna Tidogtendens

  -

  Birgit

  “Nanna – du kan have ret I dette med at faa noget trykt – og jeg tror, at det ofte ogsaa kan handle om, hvem, der kender hvem – og saa hvilket ‘temperement’ man støder ind I paa en tilfældig redaktion.
  Derudover kan der være tendens til, at trenden skal ‘overholdes’ – ikke noget utraditionelt”

  – Ja, man kan støde på megen konservatisme i vore medier. Vi er ikke lige mht. ytringsfrihed.

 44. Af Michael Rahbek

  -

  Jeg har aldrig været udsat for sexisme fra kvinder. Jeg har heller ikke været udsat for sexisme fra mænd. Jeg har flere søde veninder. De har altid har behandlet mig med respekt. mht. mit køn. Jeg har flere søde venner. De har også altid behandlet mig med respekt mht. mit køn. Jeg er alenefar med to børn og weekendordning med x-konen. Jeg oplevede stor forståelse for mine synspunkter i både Statsforvaltningen og i retsvæsenet. Har jeg bare været heldig? Befinder jeg mig bare i et særligt miljø? Måske er jeg fuldstændig blind? Eller måske er 2014 bare året hvor enhver tåbe der diskriminerer pga køn behandles som tåbe? Mand som kvinde. Tak for debatten.

 45. Af Hans Hansen

  -

  NANNA TIDOGTENDENS – 28. JULI 2014 21:30
  Birgit

  – Ja, man kan støde på megen konservatisme i vore medier. Vi er ikke lige mht. ytringsfrihed.

  ———

  Sludder og vrøvl Nanna. Nothing but feminist obsessions.

  Problemet er blot, at i ikke har andet at lave, end at gå op i jeres eget navlepilleri.

 46. Af Nanna Tidogtendens

  -

  Christopher Arzrouni har i et interview hos Irene Manteufel i Radio24syv

  http://arkiv.radio24syv.dk/video/10058597/ugens-rapport-uge-30-2014

  defineret en sexist som en, der mener, at kvinder må behandles anderledes end mænd.

  Er Hans Hauge, som blandt andet skriver dette i ”Groft Sagt”, Berlingske, 28.7.2014, så sexist?

  ”I løbet af sommeren blomstrer kunsten frem som reaktionær, borgerlig, konservativ, neoliberal, kapitalistisk og nationalistisk. Vi tænker naturligvis især på dette storslåede epos: Le Tour de France. Det er for Frankrig, hvad Æneiden var for Rom. Her fejres fransk nationalisme. Utilsløret. Vi holder med multinationale firmaer. Vi hepper på russiske rigmænd. Touren er muslimfri. Vi dyrker det usunde. Men det værste eller det bedste er – alt efter orientering – kyssepigerne. De er en institution. I Touren fastholdes og styrkes de traditionelle kønsroller. For hvem kunne forstille sig, at der kom to kyssemænd på podiet? Det ville være lige så grænseoverskridende som en ældre, mandlig klinikassistent.”

  – Mit eget svar er: ja! Kald ham bare mandschauvinist. For han mener jo at mænd skal behandles bedre end kvinder og nyde nogle særlige privilegier samt herske over kvinder i disse situationer. I hvert fald udtrykker han her et sexistisk synspunkt.

 47. Af Hans Hansen

  -

  MICHAEL RAHBEK – 28. JULI 2014 22:51
  Jeg har aldrig været udsat for sexisme fra kvinder. Jeg har heller ikke været udsat for sexisme fra mænd.

  ———

  Det har jeg. Fra både mænd og kvinder. Det er specielt ubehageligt fra mænd, fordi jeg ikke er bøsse, og fra kvinder har jeg oplevet lidt af hvert fra såret stolthed til direkte stalking.

  Der er ingen forskel på kønnenes reaktioner på forsmåede tilnærmelser, formentlig udover hvad fysisk overlegenhed tillader.

 48. Af Michael Rahbek

  -

  Mit indlæg er selvfølgelig formuleret meget naivt. Men jeg tror fint min holdning skinner igennem.

 49. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Hans Hansen – 23:13

  Hov, hov..maa jeg være fri – jeg skriver om bla forældre og børn, hvilket fx ikke bliver optaget.! Dvs andres – ikke mit eget!! Faktisk om alle andres forhold igennem vel 6 r p Berlingske, hvor jeg ogsaa kommer med indlæg om mere faglighed i forhold til flere emner, saa træk lige vejret og se, hvor du er henne.

  Nanna maa svare for sig.

 50. Af søren sørensen

  -

  AF IAN DITLEVSEN – 28. JULI 2014 13:18

  “Jeg vil opfordre alle mænd og kvinder til at give hinanden komplimenter så ofte som muligt. Tror vi kan lære noget af de varme lande om kærlighed mellem mand og kvinde ved at vise det i dagligdagen. Det gør verden lunere og springet til næstekærlighed mindre.”

  Er sandheden og vejen frem! Faktisk gør komplimenter distancens mindre og sandheden større mht livets safter af sandhed?
  Og mest af alt – som i Argentina- drejer det hele sig om at ha det sjovt og nyde livet begge køn imellem..Nanna -tid og tendens- At lære at underordne sig og overordne sig som menneske er vejen frem- vi er altid kun så store som vores sidste mester?

  Naturligvis, og være hjælpsom. Taber en kvinde noget ned i kavalergangen, så tilbyder jeg straks at hjælpe. Det er absolut et kompliment.
  AF Hans Hansen

  Men overfalder du et pigekor af 2 der overfalder et andet pigekor af-hvad nu lyder som også 2- i selvtægt som du har givet tilkende over Dalsbaek? Og blot for at få et drengekys?! pindet ud af alle proportioner…

  Kavalergangen mangler lidt her og der?

 51. Af Nanna Tidogtendens

  -

  Hans Hansen – 28. juli 2014 23:13
  Du skriver, at du har været udsat for sexisme, men du udsætter også andre for sexisme når du pludselig bliver nedladende, fordi det ikke lige passer dig at høre, hvor andre synes skoen trykker. Så er det pludselig navlepilleri og “feminist obsessions”, men hvad med dine egne “maskulinist obsessions”?

 52. Af Flemming Rasmussen

  -

  Ja.
  Hvis mænd generalisere på samme måde om kvinder, er vi nogle svin der ikke forstår kvinder.
  Øhm….
  Må undres. En eller anden dame (ups… kvinde??) nede i EU har for nylig sagt: Jeg vil stemme på Helle Thorning fordi hun er en kvinde.
  Kunne det ikke have været fantastisk hvis samme kvinde havde sagt: Jeg vil stemme på Helle Thorning fordi hun er den bedst kvalificerede?
  Men nej. Kvinder bliver ansat på deres køn og ikke på deres kvalifikationer.
  Nogen gange. For det er naturligvis en helt forkert generallisering, men hvor kunne det dog være en velkommen debat, hvis flere ville se lidt på, hvor let mange kvinder egentlig kommer til høje stillingere uden kvalifikationer.

 53. Af Hans Hansen

  -

  BIRGIT HVIID LAJER – 29. JULI 2014 00:53

  Jeg ved ikke hvad du mener. Du har formentlig ikke fået nogle kommentarer igennem. Er det det? Det finder jeg principielt i orden, men jeg har i sagens natur ikke læst dem, og ved ikke om jeg ville finde det i orden i disse eventuelle eksempler. Overordnet er det blogholderne der selv bestemmer hvad de blokerer. Jeg vil tro, at chefredaktøren er en af de værste, og hun er kvinde.

  ———

  Det mener jeg Nanna. Jeg har ikke tal på hvor ikke hvor mange jeg har protesteret over enhver slags chauvinisme, både fra mænd og kvinder. Feminister er chauvinistiske navlepillere. Det mener jeg bestemt også du er, selvom du ikke altid er blandt de værste.

  Hvad mener du iøvrigt med sexisme når jeg bliver nedladende. Korrekt jeg er nedladende overfor chauvinister, men jeg kan forsikre dig for, at det ikke har en dyt at gøre med sex.

  Sagen er lidt den, at når man skelner mellem køn og chauvinister, eksempelvis ved at kalde feminister chauvinister, samtidig med man udtrykkeligt benævner at der ikke menes kvinder, så reagerer feminister på samme måde som islamister. De er begge chauvinister på hver deres måde, men de vil naturligvis ikke erkende deres ekstremisme.

  Der er forskel på muslimer og islamister, lidt på samme måde som der er forskel på kvinder og feminister, på mænd og mandschauvinister, og demokrater og anti-demokrater.

  De sidstnævnte (islamister/anti-demokrater, feminister og mandschauvinister) er enten fuldblods-chauvinister, og/eller direkte psykopater.

  Kommentaren er ikke en forhandling. Det er en anklage …

 54. Af Nanna Tidogtendens

  -

  Hans
  Må jeg bede om kammertonen?

 55. Af Nanna Tidogtendens

  -

  Flemming

  “En eller anden dame (ups… kvinde??) nede i EU har for nylig sagt: Jeg vil stemme på Helle Thorning fordi hun er en kvinde.”

  – Ja og hun hedder Angela Mergel. Når Mergel taler, som hun gør, skyldes det måske en mere positiv holdning i hendes hjemland til kvinder, hvor man jo også har Frauenparkplatze.

 56. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Hans Hansen – :09:32

  Jeg talte om papiravisen omkring indlæg.
  —-

  Du maa være lidt mere præcis I dine overskrifter, da resten af dit indlæg er til Nanna – og ikke til mig.

 57. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Hans Hansen – og nej, jeg har ikke indlæg her, der ikke er kommet paa.

 58. Af Michael Rugaard

  -

  Når nu det navn er så vigtigt, så bemærk, at Tysklands kansler hedder Merkel (med “k”).

  Det er naturligvis sexistisk at forbeholde parkeringspladser for det ene køn. Derfor virker dit indlæg selvmodsigende. Enten går du ind for sexisme (i det mindste, når det er til fordel for dig selv og dine kønsfæller), eller også synes du ikke, at Tyskland/Merkel er kvindevenlig.

 59. Af Nanna Tidogtendens

  -

  Michael

  Min holdning er klar: Ligebehandling går begge veje. Jeg er rigtig glad for at vi har Ligebehandlingsnævnet, som kan skære igennem, så lighedsprincipperne ikke undermineres. Lighed for loven og lige rettigheder er sunde principper, som er værd at holde i hævd.

  Angela Merkel fortjener at få sit navn stavet korrekt, så tak for rettelsen!

  Du omtaler sexisme. Her er en definition:
  “Sexisme, fordom eller diskrimination på baggrund af køn, især om nedvurdering af kvinder. Begrebet introduceredes i 1960’erne af feministiske forskere som en parallel til begrebet racisme.” (Den Store Danske Encyklopædi)

  Mht. parkeringspladser forbeholdt kvinder vil det muligvis ikke være at betragte som diskrimination, såfremt formålet er at beskytte kvinder imod kønsbetinget vold. Personligt mener jeg dog at man hellere generelt burde øge sikkerheden i parkeringskældre.

 60. Af Anna Hansen

  -

  Jeg kan ikke lade være med at spekulere over hvor mange af de der svarer her der rent faktisk har læst everydaysexism. Der er ikke nogen tvivl om den desperation og angst der taler ud fra mange af posterne, og mange har givet udtryk for lettelse over at finde et sted hvor man kan sige det man ikke toer sige.

Kommentarer er lukket.