8. marts er klynk, brok og manipulerede tal

Af Amalie Lyhne 42

Kvindernes Internationale Kampdag har sit udspring i Danmark, er fostret af den kommunistiske bevægelse og er i snart 100 år blevet fejret hvert år den 8. marts.

Således også i dag.

Kampdagen giver rigtig god mening i de mange dele af verden, hvor kvinder bliver undertrykt, diskrimineret og udsat for systematiske krænkelser. Og den har også givet rigtig god mening i Danmark, dengang kvinder havde svært ved at gøre sig gældende på arbejdsmarkedet, i politik og i den offentlige debat.

Men nu skriver vi 2016. De eneste ligestillingsproblemer, der er tilbage i Danmark, er isolerede til helt særlige befolkningsgrupper (indvandrermiljøer) eller helt særlige områder (f.eks. værnepligt). Det giver simpelthen ikke mening med en kampdag for kvinder som sådan.

Derfor må det være på tide at redefinere den danske fejring af 8. marts: Vi sætter fokus på kvinder, der rent faktisk har noget at kæmpe for. Og holder op med at brokke os over vores egne forkælede kvindeliv.

For det er simpelthen til grin, sådan som Kvindernes Internationale Kampdag bliver fejret i disse år.

Sidste år var jeg inviteret til en 8. marts-debat med blandt andet KVINFOs direktør, hvor det ved Gud blev diskuteret, hvor synd det er for os kvinder, at der er bare bryster på busserne – altså, bryster der er pænere end vores.

I år er jeg blevet interviewet til Information. Jeg er en blandt fire debattører, som avisen har sat til at kommentere nogle aktuelle tal. Emnerne er kvinders indflydelse i politik, kvinders løn, vold og voldtægt.

Nu er Information en rigtig god avis med dygtige journalister ansat, så man må bestemt gå ud fra, at det er de væsentligste og mest interessante tal, man har gravet frem – altså de tal, som bedst illustrerer ligestillingsproblemerne i Danmark.

Og hvad er det så for nogle tal? Tja, det er for eksempel tal, der viser, at mænd og kvinder ikke tjener det samme, fordi kvinder vælger at arbejde meget mindre end mænd og desuden vælger job med lavere løn. Kvinder er naturligvis præcis lige så intelligente som mænd og lige så meget i stand til at overskue konsekvenserne af deres egne handlinger. Derfor er lønforskellen blot et udtryk for forskellige frie valg og ikke et ligestillingsproblem. Kvinder, der brokker sig over en manglende bestyrelsespost eller toplederstilling, burde bruge mindre energi på at klynke og mere energi på at arbejde.

Så er der tal, der viser, at der er lidt færre kvindelige ministre end mandlige ministre. Men at påstå, at kvinder skulle have svært ved at få indflydelse i politik er latterligt – vi har lige haft en kvindelig statsminister, og de stærkeste partiledere i nyere politisk historie har været kvinder. Det er som oftest en fordel at være kvinde i politik, og der er i hvert fald overhovedet ikke nogen grund til at klynke.

Tallene for vold og voldtægt er baseret på en meget omdiskuteret EU-undersøgelse, som speciallæge og seniorforsker Karin Helweg-Larsen, som forsker i vold mod kvinder, kalder ”grotesk og misvisende”. Ifølge undersøgelsen skulle danske kvinder i løbet af deres levetid have oplevet langt mere vold end kvinder i for eksempel Kroatien – et land, som har været igennem en blodig borgerkrig. Det giver ingen mening.

Vold og voldtægt er alvorlige problemer, som fortjener at blive diskuteret seriøst. Sådan en rapport er ikke seriøs. Og så er det også værd at huske på, at risikoen for at blive udsat for vold stadig er langt højere, hvis du er mand, end hvis du er kvinde.

Lad os nu bruge 8. marts til at diskutere nogle rigtige ligestillingsproblemer! Og den slags har danske kvinder altså ikke.

42 kommentarer RSS

 1. Af Juliana Rasmussen

  -

  Det kan godt være at mænd bliver udsat for mere vold.

  Alligevel er voldtægt ekstrem vold som efterlader den som har prøvet det uden tro på sig selv i lang tid.

  Kvinder har stadig meget at kæmpe for, især retten til egen krop.

 2. Af Runa A.G

  -

  Er 8. marts det? Hvad med alle de ikke vestlige kvinder, eller kvinder der har behov for hjælp i vores samfund?

 3. Af Erik Vestergaard

  -

  Hos kat rine blau en felt s blog her ved siden af, om en joke mv., er der kl. 21.31 et indlæg der afslører rigtig meget om kvindernes “kamp” og “ligestillingen” mv. Når alt kommer til alt er “kvindesagen” her i Danmark så andet end kommunistisk og egoistisk politik (og mandsfjendsk/familiefjendsk/børnefjendsk/menneskefjendsk politik) camoufleret som idealisme og humanisme?

 4. Af bo nielsen

  -

  Islam er lige så farlig og dødbringende som i sin tid nazismen, der heldigvis blev nedkæmpet inden hele Europa blev forvandlet til et rædselskabinet. Men hvem er det som for tiden lader islamisterne strømme ind i Danmark i titusindvis? Det bør man nok tænke over.

 5. Af bo nielsen

  -

  Løkke, pape og selv DF synes at være faldet i søvn, mens flodbølgen, invasionen og lavinen ind i vores land bare fortsætter, og nu kræver jelved og øster gaard igen lempelser og “forbedringer” i forhold til indvandringspolitikken. En ny besættelse er ved at ske, men regeringen og partierne nøjes med bluff og snak.

 6. Af bo nielsen

  -

  En ny kvindekamp er nok på vej. Det kan blive en kamp for at undgå at blive overfaldet, mishandlet, lemlæstet, voldtaget eller myrdet. Det er jo den kamp kvinderne i Sverige er ude i, efter at Sverige er blevet feminiseret.

 7. Af Mikkel Højlund Jensen

  -

  Kvinder er gravide, skal føde, amme. Derfor har de selvfølgelig kortere tid på arbejdsmarkedet. Hvis vi skal have 2.5 børn for at fastholde vores samfund, så vil kvinder være ca. 2 år mindre på arbejdsmarkedet pga. barsel. Og en hurtig karriere tager ca. 10-15 år efter sin uddannelse, hvilket giver kvinder ca. 20% mindre tid til sin karriere. Så er det fair at kvinder har 20% mindre til karriere end mænd? er det ikke værd at kæmpe for en fair fordeling frem for en “normal” fordeling?
  Set over en fuld karriere på ca. 35-40 år så passer det lavere lønniveau på ca. 5% også med at være ca. 5% væk fra arbejdsmarkedet pga. barsel. Er det fair at man bliver reduceret i sit levegrundlag på baggrund af at levere noget samfundet og vi har brug for?
  For mig virker til dine liberale tanker reducere dine logiske tanker til en forbrugsgode efter forgodtbefindende.

 8. Af Ulf Timmermann

  -

  Dagens moderne indhold – feminismen – er fostret i U.S.A. “Redsocks” blev til “Rødstrømper”, i 1970. Tak for mad.

 9. Af gitte zakariasen

  -

  Ikke noget at kæmpe for?
  Lad os bare tage emnet Sexchikane. Ikke længe siden at der var en stor undersøgelse omkring dét og at det var mere normalen, i forskellige grader, end omvendt.
  Og så er er områder. Det er muligt at det ikke gør sig så gældende i København og større byer, men besøg du hellere områder i det såkaldte udkant, og tjek. Og de kvinder dér, går ikke til ligestillingsmøder.

 10. Af Erik Vestergaard

  -

  Er mik kel høj lund en slags mandlig rødstrømpe, der mener at det er meget slemt hvis ikke alle kvinder er ude på arbejdsmarkedet, helst hele tiden og til den lavest mulige løn? Så de kan udkonkurrere mændene.

  Eller er mik kel lobbyist for DI og de kyniske arbejdsgivere som synes at alle hjemmegående husmødre bør bandlyses, straffes og forfølges med stramme regler, nedskæringer, tvangsordninger og arbejdsprøvninger osv. Mik kels udgangspunkt synes at være det kommunistiske at alle skal være ens, og er de ikke det skal de ensrettes. Så blæse være med om familierne og børnene vantrives.

  I nogle lande mener politikerne at det er forfærdeligt at der er forskel på mænd og kvinder, bare se til landet ved siden af os, hvor feministerne er blevet så skøre at de påstår at kønnet er en “social konstruktion” som mændene har fundet på for at have nogen de kan undertrykke. De samme rablende røde tankesæt har nu også fundet vej ind i Danmark. Den slags galskab bør alle fornuftige mænd og kvinder afvise.

 11. Af Erik Vestergaard

  -

  Det fremgår ihvertfald af høj lund s kommentar at han finder det “uretfærdigt” at kvinder ikke er som mænd og omvendt. Vor Herre til hest.

 12. Af bo nielsen

  -

  Efter at Sverige er blevet feminiseret, er landet også blevet invaderet. En direkte følge af at feministernes pladderhumanisme har svækket landet og har forvandlet det til en “humanistisk stormagt”. Eller til en komplet galeanstalt hvor kriminaliteten er gået helt amok.

 13. Af Henrik Knage

  -

  Jeg troede at forskellen på kvinder og mænd var blevet en diffus størrelse, og en slags fy, fy ord – men det gælder ikke overraskende, hvis diskussionen handler om økonomi.

  Der er da ellers fra alle feministiske fraktioner lagt op til, at vi alle er ens, at vi alle er kvinder, og alle er ens i hvad som helst – vi er alle dit og alle dat, også terror, så derfor så er det vel mest rimeligt hvis hankønnet også fik den 8. marts, som kampdag, så der kan kæmpes sammen – for det bliver der brug for.

  Årsagen er, at der sidder alt for mange Ida Auken typer i Folketinget, der udstråler skrøbeligheden selv, så man nærmest må ende med at beskylde en selv for at være Fanden selv hvis man siger “nej” til hende, da hendes hele Verden så vil krakelere, som glasuren på en Ming vase.

  Men det er jo hende eller Danmark der er på spil, men jeg ofrer Danmark fram for hende, da jeg ikke vil have hendes skrøbelige liv, på min samvittighed . så hellere ofre hele landet, så hun kan få sin vilje, og åbne “gaten” til syndfloden af Mellemøstlige mørkemænd, med sten i både tankerne og i lommerne.

 14. Af Mikkel Højlund Jensen

  -

  Kære Erik Vestergaard, jeg vil anbefale at du siger fra over for fanatiske og ubegrundede holdninger. Der er der fanatisme kommer fra, ligesom du bestemt ikke skriver som en person der på nogen måde kan påråbe sig sund fornuft. Du sabler mit og andres indlæg på baggrund af en overfortolkning. Jeg påtaler at vores samfund har et strukturelt behov og en ulighed på baggrund af det behov. Dine konklusioner strækker sig længere, end det faktiske grundlag for sagen og tydeligvis også din viden, altså er det dumme kommentarer du kommer med.

 15. Af Je ns H an se n

  -

  Men nu skriver vi 2016. De eneste ligestillingsproblemer, der er tilbage i Danmark, er isolerede til helt særlige befolkningsgrupper
  Skriver Lyhne.

  Ja vel.
  Man læser ellers dagligt om ligestillingsproblemer.
  Men åbenbart ikke i Lyhnes verden.

 16. Af jens ag

  -

  @MIKKEL HØJLUND JENSEN

  Hvad er din Berlingo/Speltmand løsning på at børn fødes af kvinder?
  Det simple er at kvinder vælger anderledes end mænd, og de er gode til andre ting. Mænd er generelt mere risikovillige – derfor brækkede knogler i barndommen etc. Det er også en af grundene til at kvinder søger mod den offentlige sektor hvor kravene er små, arbejdstiden kort og pensionen høj, og grunden til at omkring 95% af kapitalintensive virksomheder startes af mænd.

  Måske skylle man også se på at karrieremulighederne som princesse er mindre ens som ingeniør, og at dame/modeblade ikke giver den bedste jobrelevante viden. Interesse for sorte huller, videnskab mv, er måske mere relevant end hvilken kendis der kysser med hvilken kendis.

 17. Af Jesper Wormstrup

  -

  Henry Kissinger – af alle – har sagt noget af det klogeste, der nogensinde er blevet sagt om kønskampen: “No one will ever win the battle of the sexes; there’s too much fraternizing with the enemy.”

 18. Af thomas andersen

  -

  Måske har kvinderne vundet ligestillingskampen. I hvert fald når man ser at de fleste åbenlyst dumme kommentarer her kommer fra mænd.

  Liberale synes jo ikke at der er brug for noget som helst når de ikke selv kan bruge det.
  Men så længe specielt kvinder synes 8. marts kan bruges til noget er det en relevant markering af at der er forskelle mellem kønnene der ikke kan forklares udelukkende ud fra evner og intelligens.

 19. Af P Christensen

  -

  Den næste kvindekamp er frigørelsen af de muslimske kvinder
  fra årtusinders patriarkalsk og mandschauvinistisk kvælertag under et
  svagtbegavet pseudo-religiøst påskud.

  Men de muslimske kvinder får ikke hjælp fra den vestlige venstrefløj
  der ellers var bannerførere for kvindekampen´i Vesten.

  Thi den vestlige venstrefløj har lavet en total moralsk bundvending,
  har sparket arbejderklassen farvel,
  og har lagt sig fladt ned for den totalitære politiske ideologi islam.

 20. Af Anne-Sophie Karlsen

  -

  Jeg er så rørende enig! En gang var kvindekamp lig klassekamp – og det skal den stadig være. Tænk hvis vi brugte de danske feministiske kræfter på at tage de danske udsatte muslimske kvinder til os og stå fast på at retten til uddannelse, retten til at arbejde, retten til at blive betragtet som individ og retten til den seksuelle frigørelse gælder for os alle i Danmark – og at samme altid må stå over religion!
  Tænk hvis den danske kvindebevægelse kunne tage dele af integrations-debatten tilbage fra den politiske højrefløj som aktivt får lov at bruge emnet til at drive en fremmedfjendsk agenda baseret på frygt – og vi hermed holdt op med lade ligestillings-debatten fokusere på den øverste kvartil af ressourcestærke kvinder i det i det danske samfund, som på ingen måde er truede af potentielle nedarvede patriarkalske privilegier.
  De danske kvinders tavshed i lige den debat runger!

 21. Af Jan Petersen

  -

  Lad mig iøvrigt fortælle en rigtig beretning fra det globale arbejdsmarked, som såvel danske kvinder som mænd idag skal konkurrere på.

  Jeg har en datter i Thailand, der startede på et fire årigt Business School forløb sidste år. Efter et i skole skal eleverne på to måneders erhvervspraktik. Min datter startede hos Toyota i Thailand i denne måned.

  Daglig arbejdsdag fra 08 morgen til 17 eftermiddag, med en times pause mellem 12 og 13. Første arbejdsuge var 6 dage, søndag fri. Kommende arbejdsuge er 9 dage, fri næste onsdag.

  Det er “drømme samfundet” Global New World Order – også for danske kvinder og mænd!

 22. Af Niels Andersen

  -

  Vi diskuterer kvindernes ligestilling og Nykredits forhøjede bidrag, men flygtningeproblematikken har et potentiale som de to verdenskrige. Drop nu hverdagens små udfordringer og lad os vende mod en fare, som vil medføre EU’s totale kollaps og i værste fald død.

  Få stoppet fattigdomsinvasionen som er startet med tilløbere fra Mellemøsten, Afrika og så langt som Pakistan.

 23. Af Juliana Rasmussen

  -

  Fordi nogen har sit på det tørre betyder det langt fra at alle andre har det ligeså.

 24. Af Jan Petersen

  -

  Juliana, meget enig – fordi du lige pt har tørre fødder – betyder det bestemt ikke, at du også har tørre fødder i global Danmark anno imorgen!

 25. Af linda f

  -

  Du stiller spørgsmålstegn ved troværdigheden af andre folks undersøgelser… Og nævner at mænd har større chance for at blive udsat for vold end kvinder. Men burde du så ikke også selv huske at inkludere, efter min mening, det meget relevante aspekt i forhold til de tal, nemlig at det i højeste grad er mænd der udsætter andre mænd for vold. Og ligeledes i forhold til kvinder.

  Selvom mange andre kvinder i verden har dårligere vilkår end os, bør vi ikke negligere de ting kvinder oplever herhjemme.

 26. Af Peter Eldov

  -

  Kvinder går kun ind for ligestilling, hvis det er til deres egen fordel. Hvorfor hører vi ikke “ligestillingsministeren” stille forslag i Folketinget om værnePLIGT til kvinder? I dag har mændene værnepligt og kvinderne har værneret. I høj grad kønsbaseret diskrimination! Det samme gælder mht. forældreret i skilsmissesagen. Hvorfor bliver disse ting aldrig fremhævet af feministerne, som jo iflg. dem selv går ind for ligestilling. Reel ligestilling, ja tak! Men ikke en pseudo, som jo kun forherliger det ene køn. I øvrigt en god artikel (ovenstående).

 27. Af Britta Due Andersen

  -

  Den 8. marts er for mange mange år siden blevet overtaget af ekstremister. De skader mere end de gavner.

 28. Af Henrik Knage

  -

  Det er kun gået støt og roligt ned af bakke, siden kvinderne fik stemmeret i Danmark. Alle statistikker taler deres eget utvetydige og tydelige sprog.
  Krig, krig og atter krig.

  Der er det særlige kendetegn ved kvinder, at selv om de får deres vilje, forlanger de at få endnu mere vilje – og selv om de får al den vilje der overhovedet kan stampes op af jorden, og plukkes ned fra træerne, så helmer de ikke før den sidste mohikaner er død. Og når han er død, begynder de at bekrige hinanden og deres børn.

 29. Af jørgen hansen

  -

  Til min store undren blev mit bidrag til debatten straks SKJULT på ma ds hol gers blog. Er det igen det infame, radigale og politisk korrekte c en su r f il te r der er på spil?? Hvad bilder Berl. sig ind?

 30. Af Henrik Knage

  -

  Siden kvinderne fik stemmeret har der kun været vrøvl Ude & Hjemme, samt på trykkeriet.

 31. Af Henrik Knage

  -

  Det kan godt være det bare er mig, men jeg synes, at Sebastians digte – og sangskriverier giver mere og mere mening – jo længere tid der går.
  “Lossepladsen Bløder” den refererer direkte til EU, og den forsamling politisk affald Danmark bidrager med, i EU – sammenhænge.

  “Hotja Fra Pjort” – der må han have set Claus Hjort – der fløj længere og længere bort.

  Sebastian ligner en buket tulipaner i en krystalvase med vand, hvis skønhed først bliver synlige, når de ligger hen ad bordet, hvor stilkene har strukket sig, og hvor andre smider dem ud – men det er netop her – de giver mening – i alle tilfælde for mig – men der er ingen klassekamp i det – blot en iagttagelse.

 32. Af Rikke Nielsen

  -

  Peter Eldov, helt enig; jeg mener det er diskrimination af kvinder, at kvinder ikke – som en selvfølge – skal forsvare deres land, og derfor skal have lige ret til at aftjene værnepligt. Præcis denne forskelsbehandling signalerer klart, at landet mere tilhører mænd end kvinder.

  Amalie Lyhne, og jeg fornemmer at næste logiske trin i din argumentationsrække er, at det er kvinders egen skyld, at de bliver chikaneret, stalket, voldtaget og overfaldet af mænd. Men som Linda F så rigtig skriver, kan du ikke sammenligne vold mod kvinder og mænd, eftersom den samlede vold foretages af mænd. Det er som at sammenligne pærer med æbler.

  Ved ikke om det er at klynke, at enlige mødre – altså du ved, sådan nogle med ansvar for at forsørge børn – nu skal miste et par tusinde kroner om måneder pga. kontantloft. Du befinder dig så velplaceret i spelt-segmentet, at du slet ikke kan se den strukturelle undertrykkelse, kvinder længere nede i det sociale hieraki er udsat for. Men de er sikkert ikke fine nok for dig under alle omstændigheder.

 33. Af Rikke Nielsen

  -

  P.S. Og så er det totalt useriøst, at du taler om manipulerede tal, når du i praksis ikke kan stå inde for de tal, du benytter som reference.

 34. Af hektor heimlich

  -

  Danmark er et pisse land for kvinder. Vi tillader at Sharialove med fornedring af kvinder følges i vort eget land. Føj !for den lede- shame on you!

 35. Af Hulda i Bagermosen h

  -

  man må være særdeles naiv hvis men mener at kvinder ikke er diskriminerede i Danmark -det er bare at se over sundet på de svenske kvinder som klarer sig betydeligt bedre og har langt flere topposter end de danske!

 36. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt rager alle de forpulede høns mig en hattefis. Perlehøns er vel noget af det dummeste, man overhovedet kan opdrive!

 37. Af Svend Olsen

  -

  Iflg. den korte er der nu trusler fra ISIS-bevægelsen om STORSTILEDE TERROR-ANGREB på danskerne og europæerne. Angreb der kan foregå med maskinpistoler og håndgranater mv. eller med “snavsede” atombomber. Iflg. en politichef vil cafeer, diskoteker, badestrande, supermarkeder, skoler og sportsstævner osv. være sandsynlige mål.

 38. Af Svend Olsen

  -

  Sidste nyt: Sagesløs kvinde i Silkeborg knivstukket af afrikaner. Kvinde i Kolding knivstukket af Araber. Mand i Århus sparket ned af araber. Fem kvinder i København overfaldet af kulturfremmede. Læs selv videre på diverse netaviser og i metro express om “svenske” tilstande i DK.

 39. Af Svend Olsen

  -

  Fint at man her kan give et par eksempler på hvordan knivstik, overfald og voldtægter griber mere og mere om sig. Hvorimod mad s hol ger lader det dødssyge fil t e r skjule massevis af saglige og aktuelle indlæg.

 40. Af Svend Olsen

  -

  IFLG. en chef for en anti-terror enhed er der nu udsigt til at ISIS vil forsøge sig med så store og voldsomme terror-aktioner at bare eet terrorangreb vil kunne resultere i hundredvis eller tusindvis af dræbte eller lemlæstede danskere!! Men vil vores regering og politikere lytte til advarslerne? Se snapha og den korte.

 41. Af Tom Erne

  -

  Hvorfor saa mange der blander ting som sexchikane og voldtaegt sammen med ligestilling?
  De to ting har intet med hinanden at goere.
  ligestilling betyder lige ret og lige mulighed i samfundet. Stemmeret, retten til at koere i bil, til at arbejde, ligestillet i overenskomst osv osv.
  Og bild jer saa ioevirgt ikke ind at sexchikane er noget der kun foregaar imod kvinder.
  Jeg er ved gud mange gange blev ret saa aggresivt langt op til at div kvinder, i en grad saa havde det vaeret omvendt kunne jeg have vaeret retsforfulgt. Alt fra greb i skridtet til at blive tvangskysset..serioest!!! Det er nok mere hvordan man vaelger at opfatte og reagere paa det.

 42. Af sara kildevig

  -

  Hej Amalie

  læs lidt her om oplevelser dagens danske kvinder oplever. Så vil du nok gerne stadig kæmpe for 8 marts, her i Danmark.

  http://everydaysexism.com/country/dk

  er glad for du selv er sluppet fri af krænkende oplevelser, men det er desværre ikke virkeligheden for de fleste andre danske kvinder du deler samfund med.

  mvh sara

Kommentarer er lukket.