Politisk magt er andet og mere end store reformer

Af Amalie Lyhne 19

 

Audi-Anders har fortjent sit nye øgenavn. Når man på højtråbende og provokerende vis maler konflikten i sort og hvid og så ender med en gråtone, så har man selv bedt om hån, spot og latterliggørelse. Sådan er det.

Men vittigheder klinger jo af ret hurtigt. Og jeg tror ikke, at Liberal Alliance skal være så bange for den umiddelbare utilfredshed hos dele af baglandet. Facebook-ideologerne føler en masse, de råber højt, og de er rasende. Men der er ikke særlig mange af dem. Til gengæld kan vælgerpotentialet blive stort, når først Liberal Alliance får den kedelige ansvarlighedskappe på og endegyldigt ryster Cirkus Ekstrem-imaget af sig.

I den aktuelle diskussion om det kloge eller mindre kloge i at gå i regering er fokus udelukkende på topskat, vækst, en mindre offentlig sektor, bedre vilkår for erhvervslivet og andre ting, der kræver store økonomiske reformer. Vil vi få mere af den slags, når regeringen bliver udvidet? Eller vil det være det samme? Og hvis ikke vi får store borgerlige reformer, nu hvor Konservative og Liberal Alliance bliver regeringsbærende, så kan det hele være lige meget – så burde de små partier have holdt sig for gode til minister-Audien. De burde have takket nej til regeringsdeltagelse og i stedet holdt deres ideologiske sti ren.

Jeg synes, man i en sådan analyse definerer den politiske magt for snævert. For magt er andet og mere end store, økonomiske reformer. Det er vigtigt, helt sikkert, men det er ikke den eneste mulighed for at hive Danmark i borgerlig-liberal retning.

Når først man sidder i regering, har man mange forskellige muligheder for at udøve magt, som man ikke havde uden for regeringen. En minister kan sætte store aftryk, hvis han eller hun er stærk nok – og undgår at lade sig dirigere rundt af embedsmændene.

Som LA-minister vil det for eksempel være oplagt at gennemføre en omfattende afbureaukratisering på eget ressortområde. Mindre bureaukrati, færre love og regler og enklere lovgivning er en meget vigtig liberal mærkesag, og ingen er som sådan imod. Dansk Folkeparti vil ikke spænde ben, sådan som partiet ellers normalt gør, når borgerlige ministre vil føre borgerlig politik. Afbureaukratisering er enormt svært, og det kræver store kampe med embedsværket, men det kan lade sig gøre. Det viste Eva Kjer Hansen for eksempel i den korte periode, hun fik som miljø- og fødevareminister. Karsten Lauritzen lagde også som ny skatteminister ud med en række fornuftige, liberale tiltag (siden fik han desværre travlt med at rydde op i forgængernes katastrofale rod).

En LA-minister kan også gøre en stor forskel, hvis han eller hun formår at modstå presset om mere lovgivning, når der dukker sensationelle enkeltsager op. Det er efterhånden standard i dansk politik, at medierne graver en eller anden sag op, og så sidder den ansvarlige minister i TV-avisen og siger, at det sørme da også er frygteligt, og nu skal han nok vedtage en masse ny lovgivning og en masse nye regler. Her ville det være befriende, hvis en ny minister turde sidde på tv og sige: “Ja, det er bestemt frygteligt for de mennesker, det handler om. Men alle problemer kan og skal ikke løses politisk. Der er ikke noget galt med lovgivningen. Vi skal ikke have flere regler.”

Jeg ved ikke, om den nye VIC-regering bliver en succes eller ej. Og det er vigtigt at huske på, at den parlamentariske situation er den samme: Dansk Folkeparti er det største parti i blå blok, men det er ikke et borgerligt parti. Dansk Folkeparti spænder ben for borgerligheden, og det vil partiet blive ved med at gøre uanset regeringens sammensætning.

Men jeg synes, det er værd at give den nye regering en chance. Vi får flere stærkere borgerlig-liberale kræfter i ministerierne, og derfor er der en mulighed for, at vi også får et mere borgerligt Danmark.

Lad os håbe på det.

 

19 kommentarer RSS

 1. Af Niels Juul Hansen

  -

  Selvfølgelig har man mulighed for at udøve mere magt i en regering end udenfor. Den chance forspildte Konservative i 10 år i VK-regeringen, men dermed ikke være sagt, at LA begår samme fejl.’

  Derimod vil der formodentlig gå mange år før Anders Samuelsen bliver opfattet som en seriøs politiker, man kan stole på.

  Grunden til at de tre partier nu kan finde sammen er naturligvis, at blå stues pinlige loppecirkus har spillet fallit – og samtlige partier (især DF) stod til den største vælgerlussing i mange år. Så kan de fire partier nu krydse fingre for, at et udsættelse af et valg kan ændre på dette.

  Men Anders Samuelsen vil være det oplagte eksempel, når man fremover diskuterer, hvorfor der er politikerlede, og hvorfor politikere opfattes som utroværdige.

  Mere blåøjede er vælgerne heller ikke.

 2. Af Niels Larsen

  -

  Anders Samuelsen er i gang med at prostituere sig for en taburets skyld.

  Skam og skændsel!

  Og så forstår politikerne ikke den lede, der skyller imod dem… :-/

 3. Af bjarne andersen

  -

  Lars ulykke får nu politiske modstandere til at holde ham ved magten lidt længere, ved at købe dem med ministergager og lækre biler. Men samtidig forærer han jo de næste 4-8 års regeringsmagt til rød stue, for V, K og DF har nu skuffet og generet så mange danskere, at de med sikkerhed taber næste valg til de røde. (men de to stuer har måske en hemmelig aftale om at skiftes til at have magten?)

  Hvad store reformer angår, har der ikke været nogen i mange år. Derimod har vi i de sidste tre-fire regeringers tid fået den ene asociale lovpakke efter den anden. Pakker indeholdende løftebrud, svigt, fup-“reformer”, nedskæringer, lukninger og og især FORRINGELSER, camoufleret som “reformer”. Man har gennemført drastiske gebyr- og afgiftsforhøjelser, bødekampagner, kommunale forringelser og sundhedsmæssige spareøvelser, hundredvis af skolelukninger og meget andet, og man har halveret velfærden og infrastrukturen, og det hele er blevet camoufleret som forbedret velfærd, omlægninger eller mere rationel drift.

  Danmark er blevet et langt RINGERE samfund pga. “reformerne”, hvad partierne ikke kan snakke sig fra.

 4. Af Benny Benny

  -

  “Seksårige udsat for vold og seksuelle krænkelser, racistiske og homofobiske kommentarer mellem elever og slagsmål, der optages af hujende elever. Svenske skoler melder om massive problemer med utilpassede elever.”

  Må vi så få det asylstop?

 5. Af bj ander

  -

  Mit ind læg ca. 18.43 skjules af filtret

 6. Af J. Hanse n

  -

  LA`s regeringsdeltagelse er aftalt imellem Løkke og Lars Seier.
  Uden deltagelse af Anders Samuelsen.
  Meget naturligt.
  Lars Seier er jo ejer af “partiet”.
  Samuelsen er den daglige bestyrer.
  Som administrerer ordrer som kommer fra skattelyet Switzerland.
  Så ingen grund til at håne den daglige bestyrer Samuelsen.
  Penge i Switzerland lugter ikke.

 7. Af Tom Erne

  -

  Meget sjaw med det der Audi Anders, men beklageligvis tager mange den slags alt for bogstaveligt. Der sidder nu en stor (STOR) gruppe “facebook debatoerer”, som helt serioest tror, at det handler om minister biler, som i faktiske biler.
  Det goer det naturligvis ikke!
  Det handler om magt, og magten i Danmark naaes bedst med minister poster. Saa inden alle for bildt sig ind, at Anders Samuelsen droemmer om en ny bil, og at det er det der driver ham, saa traek lige vejret, og lad os se hvad der kommer ud som et regeringsgrundlag. Det er det, og kun det, der kan danne grundlag for en reel mening om hvorvidt, LA har solgt ud eller ej.

 8. Af A. Bierce

  -

  Anders Samuelsen har spist for meget svejtserost med huller i. Osten røg ned i maven og hullerne røg op mellem ørerne, hvor virkningen tydeligt er ved at manifestere sig.

 9. Af Niels Juul Hansen

  -

  @ TOM ERNE

  “Det handler om magt, og magten i Danmark naaes bedst med minister poster.”

  100% enig.

  Som vi også så i den amerikanske valgkamp spiller ærlighed i den forbindelse en mindre rolle. Det drejede sig om at forhindre et valg her og nu, som ville være katastrofalt for hele blå stue – og det lykkedes.

  Nu da Samuelsen mistede sin ‘mødon’, slipper vi for LA som et protestparti. Og som Tove Ditlevsen sagde, så er det at miste sin mødom jo ikke som at miste kronjuvelerne!

 10. Af Peter Theisen

  -

  Nogle kalder det “kunsten at omskrive virkeligheden”. Her på matriklen foretrækker vi at kalde en spade for en spade. Anders Samuelsen lyver. Ikke én gang. Men flere gange.

  Til medierne udtaler han nu, at han altid har ønsket en borgerlig regering. Da dette ønske ikke kunne opfyldes, blev kravet om -5% i topskat til gengæld ufravigeligt. Udlægningen er konstrueret til lejligheden. Jo, allerede i 2014 – længe før valget – ytrede Samuelsen ønsker om en borgerlig regering. Men det var en 4-parti regering, altså inkl. DF. Denne regeringskonstruktion har han fastholdt hele vejen og gentaget så sent som i sidste uge. En VAKL regering har han altid karakteriseret som utopisk. Altså lige ind til Lars Løkke ringede til AUDI-Anders i torsdags.

  Så påstås det, at LA ved deltagelse får indflydelse på disponeringen over 1000 mia. kr., ikke 1 mia. kr. Enhver oplyst borger ved at 98% af statsbudgettet giver sig selv. Der er højest 20 mia. kr. at flytte rundt med, og det er der uanset om man sidder i regering eller er støtteparti.

  Anders Samuelsen er en formidabel, opportunistisk repræsentant inden for kategorien “karriere-ryttere”.

 11. Af bo pedersen

  -

  Det er altså ikke en politisk naturlov at der kun er 20 milliarder ud af 1000 at flytte om på. Kun fordi partierne sidder fast i stivnet ideologisk mudder og diverse skøre, asociale, udanske og korrupte “hensyn”, ser det ud til at 98% af finansloven er fastlagt på forhånd. Der kunne sagtens ændres på 10-15% af den, men der er ingen vilje til nytænkning i de gamle partier. Og de menige fem millioner danskere blæser man på.

 12. Af Benny Benny

  -

  Så flyver kulegerne igen rundt om ørene på Danskerne – denne gang ved Lyngby storcenter.
  2. skulle vist nok være ramt.
  For 14 dage siden var der en gravid, der fik sprætte maven op i en park. – er i i Syrien eller hvad?

  Få nu indført det asylstop, som vi alle i det stille drømmer om.
  Jeres tøven gør jer skyldige i jeres gæsters mord og voldtægter – i sover på vagten.

 13. Af R. Harald Kristuansen

  -

  Liberal Alliance har et stort problem. Alt for mange af deres folketingsmedlemmer har ikke haft et ordentlig arbejde. Få af dem har været i det private erhvervsliv. Flere har være ansat i offentlige stillinger. Få har derfor respekt for dem. En mand, der har kastet stålkugler støttet af Team Danmark, er i virkeligheden på offentlig bistand. Det har han måske glemt.

  LA er fjernstyrede så som Nye Borgerlige.

 14. Af Finn Larsen

  -

  Du har ret. Lige som Venstre må LA lære at borgerlig politik ikke kan føres i salen. Det er via de små ministerbeslutninger at der kan føres lidt borgerlig politik, og det kun for de få. Man kan måske vende en flyverute, så der bliver plads til en vindmølle på fætterens mark og den slags helt fornuftige tiltag. Det er rigeligt for Venstre og LA må vende sig til at det er den borgerlige kost anno 2016

 15. Af J F

  -

  Jeg glæder mig til at se Joachim B Olsen som beskæftigelsesminister. Og når fru Støjberg bliver vores nye statsminister, så bliver han finansminister. De vil måske få De Radikale med i vognen, så M. Jelved og Sofie C Nielsen kunne fortsætte hvor de slap…
  Men så fint bliver det aldrig ;-(

 16. Af P Christensen

  -

  De hidtidige årtiers reformer har snarere været “deformer” der har givet ringere kvalitet.
  Vi har stadig høje skatter, men samtidigt også stadigt lavere kvalitet indenfor sundhed, uddannelse,
  skat osv.
  Men ” deformerne” har grundlæggende også været maskerede spareøvelser,
  der (ubehjælpsomt) skal søge at dække over det faktum, at en stadigt større del af vore offentlige udgifter går til importerede sociale udgifter.

 17. Af Erik Larsen

  -

  Blandt 5 millioner danskere kan man åbenbart ikke finde 200 fornuftige personer til at forsøge at tænke på andre end dem selv og til at vise et menneskeligt syn og selvfølgelig i særdeleshed for DANSKERE OG danskere der har betalt skat i årtier (verdens højeste endda) Man har nu haft , ja man behøver næsten ikke at remse op, men Hr. Løkke, Thorning, Østergård, Frederiksen, Pape m.fl. er vist ikke nogle der vil os det særlig godt. Værre er nu at en Samuelsen er det sidste skud på stammen. En person der mere END NOGEN ANDRE har LOVET at hvis ikke topskatten blev sat 5 procent ned inden 1.1.17 så ville han vælte regeringen.!!!!
  Men hr. Løkke syntes så at man måtte lade hr. Samuelsen komme “ind i varmen” til det lukkede selskab og få det han jo ønsker sig en bil og en ministerplads.
  Læg lige mærke til (hr. NJH) at dit store hadeparti (DF) aldrig har stillet disse krav??? Uha, det er slemt hva.? Men LA, V, K, SF, EL, Alternativet, og S er jo præcis magen til og de har ca 80% af die dumme dânens stemmer!!! WAUWW! Det er -DET er Danmark i dag. Intet godt nyt for gamle, syge svage unge, danskere – men godt nyt for såkaldte “flygtninge”.

 18. Af Helena Jensen

  -

  Erik Larsen holder helt med dig, det er helt tydeligt at det er umuligt at få et nogenlunde “decent” Folketing stablet på benene i dette land af empatiløse dansker/selv-hadere.

 19. Af Erik Larsen

  -

  Kære Helena, ja det er bare SÅ frustrerende at være dansker i dag – med én stemme, der intet kan ændre at vi absolut skal have 10 kommunist/cykelsti/alternative/audi-minister fans/Løkke/Merkel fans/ kulturradikale/presse der er så røde som man overhovedet kan blive o.s.v. o.s.v.
  Værst af alt er at unge fra 18-45 år (ja, helt op til 45 år) intet har vidst/lært eller forstår.

Kommentarer er lukket.