Kære krænkelseskrigere: I bør altså lære at sige pyt

Af Amalie Lyhne 28

I daginstitutionerne og i folkeskolen er der i disse år et stort fokus på børnenes sociale evner. Det ved jeg, for jeg er mor og stedmor til i alt fire børn.

Der bliver gjort meget for at lære børnene at omgås hinanden på en ordentlig måde. Én af de ting, børnene bliver trænet i, er at sige ”pyt”. Når børn går op og ned af hinanden hele dagen, kan konflikter nemlig hurtigt udvikle sig. Nogle børn er dårlige til at tolke de andres signaler, og nogle børn bliver hurtigt fornærmede, sure og kede af det – for eksempel hvis et barn ved en fejl kommer til at puffe til et andet barn, når 28 børn på samme tid skal hente deres madpakke. I sådan en situation er det virkelig gavnligt at have lært at sige ”pyt”. Han mente nok ikke noget med det. Det var måske bare et tilfældigt puf. Det behøver da ikke at ødelægge hele min dag.

Jeg synes, det er rigtig godt, at pædagogerne lærer vores børn at sige ”pyt”. Men kunne de ikke lære de voksne det samme? Det er der altså hårdt brug for.

Se bare sportsnyhederne i dag. Helsingør-træneren Christian Lønstrup er ved Gud blevet meldt til politiet, fordi han i eufori over den lille klubs overraskende entre i Superligaen udbrød: ”Jeg tror, at drengene skal være grønlænderstive i nat!”

Jeg ved ikke, hvem der har tastet politiets nummer ind på sin telefon, men jeg tør godt vædde på, at det ikke er en grønlænder. Med fare for selv at blive beskyldt for racisme vil jeg mene, at grønlænderne er for gævt og jordbundent et folkefærd til at bevæge sig ud i den slags fjolleri.

Nu gætter jeg selvfølgelig, men mon ikke der er tale om en ung og kridhvid studine fra KUA, som er krænket på andres vegne.

Og det er næsten dét, der er det mest ulidelige ved det moderne krænkelseshysteri: At de krænkelseskrigere, der højt og skingert klynker over privilegieblindhed, fornærmende fastelavnskostumer og obskur racisme, der er så usynlig, at kun en kvart promille af jordens befolkning kan få øje på den, sjældent selv tilhører den påståede krænkede minoritet.

Nej, man er krænket per stedfortræder.

Vi har desværre set utallige eksempler af den slags krænkelsessyge i de senere år: Haribo fik hug for at lave lakridser formet som afrikanske masker. Politiken-skribenten Ditte Giese fik hug for at have fortalt om barndommens fastelavnskostumer, heriblandt børn klædt ud som kinesere. Sangerinden Medina fik hug for at bære en indiansk fjerpragt på scenen. Selv har jeg fået hug af feministen Henrik Marstal i et radioprogram, fordi jeg på min tidligere arbejdsplads sagde ”hej drenge!” til mine mandlige kollegaer, når jeg mødte ind om morgenen.

Mine kollegaer har sådan set aldrig brokket sig, men Henrik Marstal ved bedst: Inderst inde blev disse unge mænd nok alligevel krænkede og skadede af så ond og respektløs en opførsel fra min side.

Så sent som i sidste uge skrev en gruppe unge kvinder et læserbrev i Weekendavisen, hvor de krævede en lektor ved Kunstakademiet fyret, fordi han under en kunstnerisk happening havde malet sig selv sort i hovedet. De unge kvinder, som kalder sig ”Feministisk Kollektiv Uden Navn”, har alle danskklingende navne, men de er alligevel så oprørte over lektorens påstået racistiske gerning, at intet mindre end en fyring kan genoprette deres tillid til verden.

Det er latterligt. Men det er også virkelig trist.

For der findes racisme. Der findes grum uretfærdighed. Der findes menneskelig fornedrelse. Og netop fordi disse frygtelige ting findes, er det en hån mod de rigtige ofre, når man hidser sig op over lakridser, ansigtsmaling og jublende fodboldtrænere.

Kære krænkelseskrigere: I er voksne mennesker. Slap nu af og lær at sige ”pyt”.

28 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  AMALIE LYHNE – “Nu gætter jeg selvfølgelig, men mon ikke der er tale om en ung og kridhvid studine fra KUA, som er krænket på andres vegne.”

  Dit gæt er muligvis korrekt, Men det er vel i så fald meget enkelt at tjekke. En decideret politianmeldelse skal vel have en anmelder? Brug dine medie forbindelser og tjek på – hvem anmelder er – og opdater gerne blog med vedkommende anmelder. Det vil være udtryk for lidt ægte journalistik – som alternativ til gætterier !

 2. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “Med fare for selv at blive beskyldt for racisme vil jeg mene, at grønlænderne er for gævt og jordbundent et folkefærd til at bevæge sig ud i den slags fjolleri.”

  Nej! De følger formentlig ikke superligaen. Men grøndlanderstiv er en gemen generalisation af grønlændere i et medie. De er et folkefærd i riget. Og denne håb af grønlænder hjælper os så afgjort ikke til at få del af de fremtidige billioner der ligger der. Ser dog også sort ud siden i blå frasolgte vores interesser der under vko. Og sådant noget generaliserende racisme gavner ikke forholdet.

  Fodboldspiller er dog generelt altid nogle laverestående individer. Det kræver et mindre begavet menneske at se stor værdi i at sparke til en bold.

  Så hvem har bolden her? Jeg siger grønlænderen. Stop det generelle svineri mod dette fine folk. Vi er ikke borgerlige slaveejere på st. Crox der..

  Der er sørgeligt at bloggeren støtter op om generaliserende racisme..Høre ikke hjemme i et anstændigt land. Og uden tvivl er der flere danskerstive end grønlændere. Blot det problem at når de tager en bajer svare det til 2 for en dansker. Vi har tusind års alkohol genetik indbygget..alle etniske her. Men der er også en fysisk grund hertil ,som jeg har glemt detaljerne mht.

 3. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “En decideret politianmeldelse skal vel have en anmelder? Brug dine medie forbindelser og tjek på – hvem anmelder er – og opdater gerne blog med vedkommende anmelder. ”

  Jan beder Lyhne om at begå ulovligheder. Så dum tror jeg nu ikke hun er, at hun deltager i krænkelskultur af medie-lov ulovligheder. Derudover kan den anmeldte tit få aktindsigt men ikke altid. Der er en del på spil her. Men ingen ret til at videregive denne aktindsigt lovligt.

 4. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “En decideret politianmeldelse skal vel have en anmelder? Brug dine medie forbindelser og tjek på – hvem anmelder er – og opdater gerne blog med vedkommende anmelder. ”

  Ja n beder Ly hne om at begå ulovligheder. Så d um tror jeg nu ikke hun er, at hun deltager i krænkelskultur af medie-lov ulovligheder. Derudover kan den anmeldte tit få aktindsigt men ikke altid. Der er en del på spil her. Men ingen ret til at videregive denne aktindsigt lovligt.

 5. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Også et indlæg til jan i fifleriet af ytringsfriheden?

 6. Af Anders Jensen

  -

  Ahr Lisbeth.

  “Fodboldspiller er dog generelt altid nogle laverestående individer” Nu føler jeg mig virkelig krænket.

  Det er en gemen generalisation af grønlændere, undskyld fodboldspillere, i et medie. De er et folkefærd i riget. Der er sørgeligt at du Lisbeth støtter op om generaliseringer. Høre ikke hjemme i et anstændigt land.

  Stop det generelle svineri mod disse fine folk – eller lær at sige pyt.

 7. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Fodbold hooli gans er altid Europas værste folkefærd i alle lande. Ølmonstre! Og træneren her viser han blot er en af disse danskerstive.

  Derudover ingen grund til at føle medlidenhed med millionærer der løber rundt og sparker til en bold for folkets regning. For de sponseres af firmaer med kød og blod og ansatte der virkelig arbejder. Tit for pebernødder. Jeg kunne aldrig drømme om at støtte møget med en 50 øre.. h ttp://www.orwell.ru/library/articles/spirit/english/e_spirit

 8. Af Lisb eth Sør ensen

  -

  Fodbold hooli gans er altid Europas værste folkefærd i alle lande. Ølmonstre! Og træneren her viser han blot er en af disse danskerstive….

  Derudover ingen grund til at føle medlidenhed med millionærer der løber rundt og sparker til en bold for folkets regning. For de sponseres af firmaer med kød og blod og ansatte der virkelig arbejder. Tit for pebernødder. Jeg kunne aldrig drømme om at støtte møget med en 50 øre.. h ttp://www.orwell.ru/library/articles/spirit/english/e_spirit

 9. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Og et til, til AJ?

 10. Af Claus Jørgensen

  -

  “Fodboldspiller er dog generelt altid nogle laverestående individer. Det kræver et mindre begavet menneske at se stor værdi i at sparke til en bold.”

  Du vil beskytte Grønlændere ved at svine fodboldspillerne ?? jeg forstår ikke at du kan føle dig krænket på et folkefærds vegne og så selv være krænker….giver du ikke blot en understregning til Blogindlægget du brokker dig over?

 11. Af Thomas .

  -

  AF LISBETH SØRENSEN – 6. JUNI 2017 23:21

  Hej Lisbeth, er du selv grønlænder? Eller blev du også stedfortræder krænket?

 12. Af Ejnar Jensen

  -

  Du skulle også lære at sige “pyt”.

 13. Af Henrik Malmgreen

  -

  Super argumentation fra blogskribenten og jeg er helt enig. Nå, jeg har ikke tid til at skrive mere – skal lige ud og lægge en negerarm… 🙂

 14. Af Thomas Barnes

  -

  Blasfemiparagraffen er endelig blevet sløjfet. Nu er turen kommet til racisme-ditto.

  Straks vil folk indvende, at man bliver nød til at opretholde lidt orden, men det klinger hult i ytringsfrihedens navn.

  I USA har man hverken haft blasfemi- eller racismeparagraffer, netop for at holde ytringsfriheden i hævd.

  Her véd menigmand til gengæld godt, når et fjols udtaler sig racistisk, eller om det er et udtryk, som har sin daglige gang i fodboldklubber og er ment i sjov.

  I USA er det helt i sin orden at være racist, lige som det er fuldt ud acceptabelt at være komplet idiot.

  At de to ting ofte hører uløseligt sammen, gør netop, at man også i Danmark bør ophæve racismeparagraffen.

 15. Af Jakob S. Rasmussen

  -

  “… det kunne de. Fordi befolkningerne var med dem.”

  Den danske befolkning var kun med politikerne, fordi de troede på den konservative statsminister, Poul Schlüters, løgn om, at “Unionen er stendød”.

  Der har aldrig været et flertal blandt den danske befolkning, som har støttet opløsningen af nationalstaten og folkestyret!

  Schlüter løj os ind i EU, på samme usle måde, som Anders Fogh-Rasmussen løj om, at han angiveligt med sikkerhed vidste, at Irak besad masseødelæggelsesvåben, selvom Forvsrates Efterretningstjeneste havde oplyst ham om, at dén påstand var der ikke skyggen af beviser for, og dermed narrede Folketinget til, at stemme for en deltagelse i Irak-krigen.

  Nye undersøgelser viser, at især de unge EU-borgere er ved, at miste troen på demokratiet.

  Det er desværre mildest talt ikke underligt, når politikerne misbruger vælgernes tillid igen og igen, ved at lyve groft og bevidst for dem, med fatale konsekvenser for landet og vælgerne til følge – uden at det har fået negative følger for de løgnagtige politikere.

 16. Af Arvid Holm

  -

  Racisme er ulovligt ifølge paragraf §266B.
  Så det er principielt i orden at melde Helsingør-træneren Christian Lønstrup til politiet, når han sagde: ”Jeg tror, at drengene skal være grønlænderstive i nat!”
  Man får jo derved retssystemet til at sagsbehandle.
  Derimod er det principielt ikke i orden, når en gruppe unge kvinder kræver en lektor ved Kunstakademiet fyret, fordi han under en kunstnerisk happening havde malet sig selv sort i hovedet.
  En “racisme-sag” søges her “pådømt” udenfor retssystemet, så den anklagede ikke har retssikkerhed.
  Selvtægt et et stort problem i racisme-processer, hvor subjektive anti-racistiske tosser ofte mener sig kvalificerede som sagsbehandlere.
  Hvorfor skulle pøbel-vælde være forsvarligt i racisme-processer, når det ikke er forsvarligt i andre processer?

 17. Af Bjørn Danh

  -

  Jeg ved ikke, hvem der har tastet politiets nummer ind på sin telefon, men jeg tør godt vædde på, at det ikke er en grønlænder.

  Det er mig! 🙂 SANDT! Læs Hells dagblad side 6!

  Prøv lige at være hjemløs i Hell’s kommune, (har betalt skat i Dk i 40 år!)

  Godt DU har det godt lyhne 🙂

 18. Af Bjørn Danh

  -

  Du er velkommen i Hells Ret når sagen kommer for, lyhne
  Jeg var på stationen idag og skal nok maile dig dato 🙂

 19. Af Per Klüver

  -

  Du har helt ret. Her i Århus har en gruppe kvinder i mange år f.eks. haft mulighed for at kunne svømme i et svømmebad, uden at risikere at blive begloet af mænd i rigtig mange år, uden problemer. Men det blev nogle politikere meget krænket af, så det har de fået stoppet. Og Pia Kærsgaard har følt sig meget krænket af at se kvinder der går med tørklæde, så derfor har hun forståelse for folk, der chikanerer dem. For slet ikke at tale om alle dem, der er voldsomt krænkede over at præsten ved domkirken inviterede en kvindelig imam. Og så er der alle dem, der er krænkede over kontanthælpsmodtagere og arbejdsløse, som ikke bøjer hovedet i skam og taknemmelighed, men formaster sig at fremsætte ønske om at blive behandlet med værdighed. Det er også for galt!

 20. Af Bjørn Danh

  -

  @ Lissy,

  Hells lønstrup ville ikke sige undskyld
  Hells boldklub ikke sige undskyld

  Så derfor kører jeg sagen igennnem

  I DK tilladt (på B): fuck perker/islam/grønlænder
  I DK ikke till. B: Jødeskæv

  Håber vi ses i Hells Ret om nogen måneder.
  Læs HD idag, side 6 🙂

 21. Af Bjørn Danh

  -

  Nu gætter jeg selvfølgelig, men mon ikke der er tale om en ung og kridhvid studine fra KUA, som er krænket på andres vegne.

  EEkkkkk!!!

  Nope!

  GGL mig, lyhne 🙂

 22. Af Bjørn Danh

  -

  lønstrup/HellsFC

  Vi ses i Hells Ret 🙂

  Racist lyhne: Knep dig selv.

  🙂

 23. Af Bjørn Danh

  -

  Jeg ææælsker zulu’er (lakrids) kender godt forskellen på sjov og racisme
  (gør lyhne ik’) 🙂

 24. Af Bjørn Danh

  -

  Stum?

  Hahahaahaaaa 🙂

 25. Af Morten Grue

  -

  Bjørn og Lisbeth, hvor er det patetisk at klovne som jer to, har ret til at ytre jer. Magen til ubegavede indlæg skal man lede længe efter. Hvis i virkelig ville gøre menneskeheden en tjeneste, så spring ud fra en bro.

 26. Af P Christensen

  -

  Men kan overalt finde generaliserende og overfladiske formuleringer om danskerne,
  som ville få korrektheds-mafiaen helt op under loftet,
  hvis samme formuleringer var anvendt om indvandrere / muslimer.

  Google selv på ordet “danskerne” og eksemplerne vælter frem.

  http://www.business.dk/okonomi/stigende-frivaerdi-far-danskerne-til-at-bruge-flere-penge

  http://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/art5982182/Danskerne-er-europamestre-i-at-skifte-mobilabonnement

  http://finans.dk/finans2/ECE9631245/familien-danmark-har-aldrig-haft-flere-penge-mellem-haenderne/?ctxref=ext

 27. Af Bjørn Danh

  -

  jeg vil gøre som dig, fascist mg, og lyhne:

  Pyt, bare pyt med holocaust!

 28. Af - Niller

  -

  Pyt er et mærkeligt ord -på flere sprog betyder navneordet pyt et hul i jorden ( pit, put).
  Men hul i jorden med det – bare en tanke.

Kommentarer er lukket.