Rygerne – samfundets laveste kaste

Af Amalie Lyhne 60

 

”Hvad skal vi i et idealsamfund gøre for at holde folk sunde og raske?” Dette spørgsmål stillede formanden for Danske Regioner, socialdemokraten Bent Hansen, for et par måneder siden i et længere interview med Mandag Morgen om rygning.

Nu er debatten aktuel igen, fordi Region Midtjylland netop har udvidet sit forbud imod rygning på hospitalernes matrikler til at gælde samtlige af regionens arbejdspladser. Hvis du er ansat i Region Midtjylland, er det simpelthen forbudt for dig at tænde en smøg i arbejdstiden, punktum. Også selvom du går udenfor. Sådan er det i øvrigt også i Region Sjælland og i 15 af landets kommuner – og flere kommuner er på vej med samme forbud.

Bent Hansens spørgsmål er interessant. Først og fremmest kunne jeg godt tænke mig at vide, hvem ”vi” er? For det er jo tydeligvis ikke borgerne, hvoraf knap en fjerdedel er rygere (17 procent ryger hver dag, 6 procent er festrygere). Mon ikke Bent Hansen mener politikerne? I hvert fald den del af dem, der opfatter sig selv som sociale ingeniører med særlig adgang til den universelle opskrift på det perfekte liv, som de så i al deres godhed føler sig kaldet til at trække ned over hovedet på os alle sammen.

Politikerne skal ”holde folk sunde og raske”. Det er idealet. Altså, for Bent Hansen og hans ligesindede. For mig lyder det som en landmands omsorg for sin svinebesætning.

Samme ubehagelige følelse har Ole Echers, formand for medarbejderne i Region Midtjyllands administration, måske også. I hvert fald forsøgte han i går at indvende til DR Østjylland, at medarbejderne jo er ”voksne mennesker, der selv kan regulere det”.

Men dette klare og logiske argument preller åbenbart fuldstændig af på politikerne. Voksne mennesker? Nej, dem har vi skam ingen af. Vi har bare nogle små borgere, der ikke ved, hvad der er bedst for dem selv, og nu hjælper vi dem med at finde ud af det.

Det er en vanvittig arrogant indstilling til andre mennesker. Og i forhold til det oprindelige forbud mod al rygning på hospitalernes matrikler, så synes jeg simpelthen, at det er uanstændigt. Tænk at man forbyder chokerede, sørgende og dybt ulykkelige mennesker at tage sig en smøg, hvis det er det, de har brug for. Forestil dig at være ryger og sidde på hospitalet og få beskeden om, at dit barn er uhelbredeligt syg – og så må du ikke engang gå udenfor, ind på et særskilt rygeområde og tænde en smøg.

Rygerne udgør i dag samfundets laveste kaste. Dem, man altid må sparke på. Dem, der ikke er noget værd. Dem, der er så dumme og usle, at de pr definition har brug for samfundets omklamrende omsorg. At rygningen eventuelt kunne være et oplyst og selvstændigt valg er fuldstændig udelukket.

Selvfølgelig skal rygere tage hensyn til ikke-rygere. Selvfølgelig er rygning møghamrende usundt. Selvfølgelig kan det være rigtig svært at holde op med at ryge. Og selvfølgelig er der rygere, der selv ønsker at stoppe. Derfor er det fint med regulering af rygningen i det offentlige rum, og det er fint, at man kan få en hjælpende hånd af fællesskabet, hvis man ønsker det. Rygestopkurser, særlige rygerum og så videre. Men grænsen går netop mellem venlig hjælp og nedladende udskamning, mellem det fornuftige og det hysteriske, mellem det oplysende og det moraliserende. Og grænsen bliver i disse år konstant overtrådt.

Mennesker er både uperfekte og forskellige, og sådan skulle det da helst blive ved med at være. Det er jo netop friheden, forskelligheden og det uperfekte, der gør mennesker til mennesker og ikke robotter. Et perfekt og risikofrit liv er ikke et værdigt liv.

Og hvorfor er det egentlig kun rygerne, man er efter? Når nu idealet er, at politikerne skal holde borgerne sunde og raske, er der jo meget andet, man også kunne tage fat på.

Hastighedsgrænserne burde sættes voldsomt ned. Ja, vi kunne endda forbyde biler! Tvungen motion, helt sikkert. En offentligt designet app kunne minde dig om din sundhedsmæssigt forsvarlige sengetid. En indopereret chip i nakken kunne konstant overvåge dit blodtryk. Og hvad med maden? Er det egentlig ikke både lettere, billigere og ikke mindst sundere, hvis staten bare sammensætter din daglige menu for dig og sender det hele til dig pakket ind i vacuum?

Velkommen til Bent Hansens idealsamfund.

Man må hellere skynde sig at tænde en smøg, mens det stadig er lovligt.

 

60 kommentarer RSS

 1. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  “Ja, vi kunne endda forbyde biler!”

  Det er kun økofanatikere, der går ind for det; men de får mere og mere momentum, jo længere bil-egoisterne ignorerer de reelle problemer, som deres biler skaber…

  Har du hørt om chiptuning, der får biler til, at forurene endnu mere, end de gør i forvejen?

  Man kunne jo starte med, at straffe de egoistiske bilejere, der chiptuner deres biler.

  Rygere er selvfølgelig i meget høj grad selv skyld i, at de får lungeproblemer, men det er simpelthen løgn at påstå, at lungeproblemer per definition kun er de ramtes egen skyld.

  For biler er skyld i en langt større andel af de lungeproblemer, som mange borgere får, uanset om de er rygere, eller ej, end man hidtil har troet.

  For biler udleder langt flere farlige stoffer og partikler, end bilfabrikkerne hidtil har påstået, viser nye, langt mere retvisende målemetoder.

  Brændeovne udleder også mange farlige partikler, og brændeovnsejerne reagerer ligeså egoistisk, som bilejerne gør, når man konstaterer dette.

  Til gengæld kan der meget nemt gøres noget, ved en af de største kilder til partikelforurening i hjemmet; stearinlys.

  Stearinlys burde mærkes, så man kan se, hvor mange partikler de udleder, for der er meget stor forskel på, hvor mange partikler, de forskellige former for stearinlys udleder.

 2. Af Gert Hansen

  -

  Citat: ‘Og i forhold til det oprindelige forbud mod al rygning på hospitalernes matrikler, så synes jeg simpelthen, at det er uanstændigt.’

  Mig bekendt findes et forholdsvis stort antal rygere blandt hospitalspersonale, om end jeg ikke har en statistik herfor.

  Citat: ‘Politikerne skal ”holde folk sunde og raske”. Det er idealet.’

  Det er nok ikke alene affødt af en speciel moralsk omsorgstagen for ‘borgerne’ fra politikernes side. Ryge-relaterede dårligdomme koster samfundet (læs: skatteborgerne) et stort beløb hvert år. Om dette beløb opvejes af af den afgifts- og momsbetaling rygerne erlægger til samfundet via deres last ved jeg ikke. Men jeg tvivler ærlig talt.

  Som mangeårig tidligere ryger, kan jeg stadig nyde duften af en andens smøg, men jeg synes at det er OK, at et flerretal af befolkningen ikke skal udsættes for følgerne af andres laster, eksempelvis rygnng i det offentlige rum. Så det rygende hospitalspersonale og deres rygende patienter, må følgelig have begrænset deres muligheder for at genere et flertal af ‘borgerne’ med følgerne af deres last(er).

 3. Af Gert Hansen

  -

  Citat: ‘Hastighedsgrænserne burde sættes voldsomt ned.’

  Det hjælper ikke en pind. Folk skulle knaldes for at køre for stærkt. Det er i et retssamfund ikke fornuftigt, at have en lovgivning som 70-80% vælger at overtræde.

 4. Af Ulf Timmermann

  -

  Jeg har bemærket, når jeg er hjemme, at mange rygere tilmed cykler uden hjelm.

 5. Af Jesper Bjørk

  -

  Hvad så med dem der prutter – tilhøre de også den laveste kaste?

 6. Af PH Nielsen

  -

  Bent Hansen er et fjols-selv tilhører jeg dem som man kærligt omtaler som henry (hensynsfuld ryger).
  Hvad kan en smule tobaksrøg skade når der ryges udendørs i “den friske luft” der i forvejen er fyldt med forureningspartikler fra biler , brændeovne og kraftvarmeværker osv -you name it.

 7. Af Svend Hansen

  -

  Hvad med at ”vende bøtten” og se på hvad der ville ske, hvis hver enkelt voksne menneske fik ansvaret for sin egen tilværelse i den udstrækning det ikke er til væsentlig ulempe for omgivelserne.
  Det vil give en del turbulens i nogle minisamfund, men vi slap for at skulle lovgive og regelsætte med en grønthøster. Så kunne vi igen komme til at lære af hinanden og hjælpe hinanden på den menneskelige måde, i stedet for at alting skal foregå over og gennem staten og det offentlige.

 8. Af PH Nielsen

  -

  Og så er der os de kasteløse- som ikke slipper igennem filteret hos AL.

 9. Af Per Torbensen

  -

  De fleste lande i Europa har for mange år siden elektrificeret deres jernbanenet for mindst 40 til 60 år siden og Danmark med sine partikel forurenene diesel tog og de sidste IC 4 fejlindkøbte tog sæt på diesel,en joke ligeledes bybusserne trods partikelfiltre bybusserne i Europa kører på el eller gas-take that.
  Flytrafikken og den er stærkt stigende ,hvilke grupper brokker sig over den største forurener af dem alle ? ingen fordi alle gerne vil rejse.
  Rygere og brændeovns ejere-ja til helvedet med dem-de fleste biler kører på benzin og heldigvis fordi blyet er fjernet og filtre indsat.
  En konsekvens beregning på elbiler kontra benzin biler fra produktion A til Z ,har nogen regnet på det?batterier koster ekstrem i forurening og afskaffelse.
  Vi mangler en større forståelse når vi diskuterer end bare kontra eller pro og hvilke medier formidler denne viden ?ud over vild med dans og den store bagedyst og etc ?.

 10. Af bent jensen

  -

  På EUs bud afskaffede man 10-styks pakkerne. Oveni indførte man hæslige propaganda-reklamer, og forbød fabrikkerne at skrive hvor meget nikotin der er i tobakken. Og cafe-gæster, syge og gamle samt diverse ansatte i butikker og det offentlige ty ranni seres med forbud, bøder og afskedigelser. I en lille nøddeskal viser det hvordan EU blander sig i alt og ty ranni serer borgerne med hy ste riske regler.

 11. Af Erik Boklund

  -

  Jeg er sådan set ikke uenig i grundpræmissen om, at folk selv skal bestemme over eget liv. Men så læser jeg dette….

  “Voksne mennesker? Nej, dem har vi skam ingen af. Vi har bare nogle små borgere, der ikke ved, hvad der er bedst for dem selv, og nu hjælper vi dem med at finde ud af det.”

  Lige dér konstruerer Amalie Lyhne så en klassisk stråmand, som hun så oven i købet vælger at køre videre på, og kalde “holdningen” (altså, den hun selv har opfundet at Bent Hansen har) for arrogant.

  Det er et virkelig flot debatniveau. Eller sagt med mindre sarkasme: Du er dumpet, Lyhne. Men det vidste du nok. Denne debat fortjener uendeligt meget bedre end at popsmarte klummeskribenter hiver den ned på det niveau du her lægger for dagen.

 12. Af Birgitte Lygum

  -

  FULD KONTROL er målet. Med Nem-id er ethvert af vores skridt på Skat, Borger.dk, Danske Spil og meget mere kortlagt. Bankerne kan se hvad vi bruger pengene til, hvis vi betaler med kort eller mobile-pay.
  Der har i mange år været kørt hetz på rygerne og nu er målet opnået.Nu er det retfærdiggjort, at udelukke de formastelige rygende borgere fra kommunale matrikler, det offentlige rum, busstop, togperroner.

 13. Af Helge Nørager

  -

  Først ryger, så de overvægtige, osv…………

  Politiet opstilles til sundhedsvogtere der slår hårdt ned på formastelige syndere.
  Millioner af røgalarmer monteres i boliger hvor ejere nægter lejere at ryge. osv

  Og alle skal drikke kildevand af plastflaske og spise biodynamiske brune ris, og nyde livet fuldt ud, meget længe.

 14. Af Frank Wulff

  -

  En ting der generer mig ved rygere er at nogle af dem (ikke alle) smider cigaretskod (filtre) rundt til højre og venstre.
  Dette alene er en god grund til at man kan punke rygere.

  Heldigvis er der en enkel løsning på problemet med cigaretskod. Forbyd filtercigaretter!

  Så får man også den “rene” vare ned i lungerne.

 15. Af Hans Hinrichsen

  -

  Samme historie her på Grønland.

  Vi har dog den yderligere udfordring at når man endelig har fundet et sted udendørs, hvor det er tilladt at ryge, er det måske minus 30 og snestorm.

  Rygere heroppe er ligeledes et jaget folk.

 16. Af Flemming Lau

  -

  Lad nu for hylan de rygere være. De skæpper dobbelt så meget til fælleskassen, end de koster. Hvem nyder ikke en sjælden gang en Havaneser efter et velsmagende måltid..?
  Tyrannen Adolf var også fanatisk ikke ryger. Se lige hvordan det gik ham og hans folk!

  Hvem tror egentligt på at de kan lægge en alen til deres liv, ved at gøre eller undlade hint eller dint..?

 17. Af HelleElena nyberg

  -

  For en gangs skyld er jeg (ikkeryger) noget så hjerteligt enig med Amalie Lyhne, godt at der tales mod babysittermentaliteten: Det er på høje tid. Og det gælder ikke bare rygning, men rygning især. Rygere har i f o r mange år været prygelknabe´r når man ønskede en (falsk) pletfri samvittighed på sundhedsområdet. Jeg selv er siden 2010 ikkeryger. Men så længe folk ikke damper mig ind i hovedet eller stiller deres askebæger i mit soveværelse, så er det for pokker deres egen sag om de vil tænde en smøg. Faktisk synes jeg, behersket rygning er hyggelig. Man mærker – efter en god middag, eller på kroen over et glas øl, hvordan rygeren nyder sin cigaret eller cigar, og det psykiske velvære gør det nemt at udholde en smule røggener hos ikkerygeren. Men vildt formynderisk og direkte dumt og hjerteløst er det, at der ikke kan ryges noget sted på et hospitals område. Lad mig sige det igen: Dumt og hjerteløst. Kun uværdige mennesker ta´r værdigheden fra andre.
  Lad Bent Hansen gå hjem og skamme sig, og med ham en hær af politikere. Må vi få lov til selv at sætte vores grænser og selv beslutte, hvad vi mener, er godt for os. De fleste mennesker ved, at rygning ikke er sundt. De ryger alligevel. Ikke kun fordi de ikke k a n holde op, men meget ofte fordi de ikke v i l.
  Livet er farligt. Det er risikofyldt. Ulykker, dårlig livsstil – som det hedder – stigende levetid trods sygdomme – alt dette e r meget dyrt. Men altså også en del af det velfærdssamfund, vi betaler skat til.
  Hvem gider som voksent, selvstændigt individ barnepigesamfundet eller den pædagogiske trædemølle – nej vel? Ud med dem.

 18. Af Matas Bilka Fonasen

  -

  The National Socialist leadership condemned smoking[7] and several of them openly criticized tobacco consumption.[6] Research on smoking and its effects on health thrived under Nazi rule[8] and was the most important of its type at that time.[9] Adolf Hitler’s personal distaste for tobacco[10] and the Nazi reproductive policies were among the motivating factors behind their campaign against smoking.[11]

  The Nazi anti-tobacco campaign included banning smoking in trams, buses and city trains,[6] promoting health education,[12] limiting cigarette rations in the Wehrmacht, organizing medical lectures for soldiers, and raising the tobacco tax.[6] The National Socialists also imposed restrictions on tobacco advertising and smoking in public spaces, and regulated restaurants and coffeehouses.[6] The anti-tobacco movement did not have much effect in the early years of the Nazi regime and tobacco use increased between 1933 and 1939,[13] but smoking by military personnel declined from 1939 to 1945.[14] Even by the end of the 20th century, the anti-smoking movement in postwar Germany had not attained the influence of the Nazi anti-smoking campaign.[13]

  Contents

 19. Af jannik bredahl

  -

  Rygere har intet problem med at ryge. Det er kun dem som ikke ryger der har et problem, så hvad er problemet? Ubegavet problematik og kedeligt emne, men den underliggende lurende fascistiske anklage i dit indlæg er dybt interessant og pirrende. Vi ser det jo. Og vi mærker det. Skriv lige ind i det, fremfor udenom det. Se SÅ sætter du gang i noget.

 20. Af Helge Henriksen

  -

  Hmm, er der nogen ansatte i den royale familier eller i familien selv der er døde af passiv rygning eller rygning generelt. Tænker rygningens åbenbare bivirkninger kun rammer pøblen grundet dårlige livsvilkår iøvrigt, men friholder adelen grundet bedre kost og logi….

 21. Af Klsus Schiang-franck

  -

  Hver anden ryger dør af noget andet end rygning. Simpel IQ test. Rygning er noget man “lider”af, som sukkersyge (diabetes 2). Og det er arveligt…

 22. Af Niels ROSSING

  -

  Og hvem skal betale for behandling af rygernes komplicerende lungesygdomme?

 23. Af J. Hans en

  -

  Rygerne – samfundets laveste kaste
  Skriver Amalie Lyhne.

  Jeg troede, at for Amalie Lyhne og andre fra LA, at de arbejdsløse, kontanthjælpsmodtagerne, de hjemløse, flygtninge og indvandrerne var laveste kaste.

  Noget andet.
  Debatterne i Berlingske er efterhånden fuldstændigt udvandede.
  Bloggerne skriver om det samme hele tiden.
  Bloggerne kopierer hinanden.
  De vrider hjernen for at skrive noget som medfører et par kommentarer fra de samme ti til femten personer fra den yderste højrefløj.
  Luk for lortet.
  Ligesom BT har gjort.

 24. Af Flemming Lau

  -

  Igen! Rygerne har betalt dobbelt, til det de evt vil komme til at koste!

 25. Af Hans Jørgen Rasmussen

  -

  Som inkarneret ryger gennem 60 år, tillader jeg mig at komme med et lille pip. En god cigar efter et festligt måltid, er for mig det samme som en skøn nat med konen. En god pibe tobak er toppen af nydelsen ved at hygge sig med en god bog, i en stille stund. Jeg tror, at den kære Bent Hansen ville kunne forstå livet meget bedre, hvis han vidste noget om livskvalitet, men det har nok ikke været på skemaet da han gik i skole.
  Jeg har den opfattelse, at man ville redde mange flere mennesker fra livsstilssygdomme, hvis man forbød Mc Donalds usunde måltider , med tilhørende Cola. Så skulle vi andre ikke udsættes for livsfare ved at benytte kørebanen for at overhale de 400 pund skvulpende fedt, der blokerer fortovet, i deres joggingdragter. Færdigsyet tøj kan de jo ikke være i og det skulle i så fald sys på Køge teltfabrik..

 26. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt første gang jeg har set en MSM blogger bruge begrebet “sociale ingeniører” eller på engelsk “social engineering”. Google – what is social engineering – giver følgende hint:

  1. the use of centralized planning in an attempt to manage social change and regulate the future development and behaviour of a society.
  “the country’s unique blend of open economics, authoritarian politics, and social engineering”

  2. (in the context of information security) the use of deception to manipulate individuals into divulging confidential or personal information that may be used for fraudulent purposes.
  “people with an online account should watch for phishing attacks and other forms of social engineering”

  Google selv videre på emnet – faktisk ret spændende. Enhver magthavers number one tool i værktøjskassen.

 27. Af Ivan Holt

  -

  Rygning sætter sig åbenbart også på øjnene kan man se på samtlige S-togs stationer, hvor det rager rygerne en høstblomst om der er forbudt at ryge . Mange rygere kan da godt lade være med at ryge i deres biler, selvom der ikke er ustedt nogen former for forbud af nogen myndighed.

 28. Af - Niller

  -

  For pokker da må vi snart have lov til at være her- forbud mig her og forbud mig der, det ender med at vi får svenske tilstande.
  Forbudslandet Danmark – vor herre bevares!

 29. Af Finn Bjerrehave

  -

  Sidste nyt Deadline 14-6-2245, Stress slår flere mennesker ihjel end tobak, og hvad er løsningen ?.
  Tobak blev efter besættelsen 1940-45, værktøjet til opbygningen af vælfærdssamfundet og nu hvor alle disse mennesker har røget sig under mulde, kommer forbudet igen op i vores sunde tid, endda den sundhed Hitler 80 år tidligere havde indført i Tyskland.
  Dødsyge udfordringer. Finn Vig

 30. Af Ulla Nielsen

  -

  @Birgitte Lygum: Jeg kan trøste dig med, at rygere ikke forhindres i at ryge på togperroner, så du har gode chancer for at spare penge ved at passiv-ryge dér. DSB beder blot rygere være venlige ikke at ryge, og det er tilsyneladende kun et mindretal af rygere, der er venligt indstillede.
  Måske det noget lignende, der ligger bag tiltaget i Region Midt: Jeg husker, da instruksen til rygende sygehuspersonale var at gå udenfor. Resultatet blev, at hvis man ville ind på sygehuset, måtte man først gennem en barriere af røg, fordi der stod store grupper og pulsede lige ved indgangsdøren.
  Hvis rygere er ” laveste kaste”, skyldes det måske, at de selv har været forbandet dårlige til at udvikle en selvbeskyttende kultur.

 31. Af - Niller

  -

  På mange S-tog stationer er der udover sporet til S-tog også spor til fjerntrafik med gods og passagertransport her er transportkilden i flere tilfælde et diesellokomotiv.
  Mit bud er at den luftforurening der stammer fra et diesellokomotiv og ditto bybusser er betydelig mere skadelig end en smule røg fra en tobaksrygende der venter på tog eller bus.
  Selv tilhører jeg det som populært kaldes Henry ( hensynsfuld ryger)

  NB -iøvrigt finder jeg det meget generende når jeg i den offentlige transport udsættes for et sandt bombardement af forskellige lugte eller dufte fra deodoranter og parfumer, her er der ingen der påberåber sig et forbud selvom der er mange der lider af allergier over for disse lugte/dufte.

 32. Af SB -

  -

  For 11 mdr siden måtte vi fraflytte vores andelslejlighed gennem 19 år, fordi vi fik en storrygende underbo. Siden da var vores hjem en stor tåge og rygeren var umulig at tale med. “Jeg har ret til at ryge som jeg vil” og så var den ikke længere. 8 mdr efter flyttede vi i ejerlejlighed. Betalte alt for meget, men her var ingen røg, kun frisk luft fra altanerne. 1 juni fik vi ny underbo og gæt engang: storryger. Så nu må vi flytte igen, anden gang på 1 år. Som de fleste ved, koster det pænt over 100.000 at flytte, så dette er en gæld vi hænger på resten af livet.
  Forurening fra trafik er desværre uundgåelig i dag, selvom vi arbejder os væk fra det. Men vi kan ikke bare stoppe transport af mennesker og gods imorgen. Derimod er der absolut ingen fornuftig grund til rygning. Det er alene et misbrugsproblem, dog med en væsentlig forskel til alle andre. INGEN andre misbrugere slår andre ihjel med deres stoffer. Om de sniffer eller skyder de hårdeste stoffer direkte ind i venerne, går det kun ud over dem selv. Men rygerne hærger andres helbred, slårmtusindevis uskyldige ihjel hvert år og mener de er i deres fulde ret til det, blot fordi politikerne ikke har stoppet dette svineri endnu.
  Om 50 år vil man se tilbage på rygning og ryste på hovedet over dette ulækre og voldsomt skadelig misbrug. Indtil da ville det være rart, hvis I rygere venligst ville lade være med at slå alt for mange af os ikke-misbrugende ihjel, tak.

 33. Af - Niller

  -

  Der er ingen tvivl om at hvis man udsættes for tobaksrøg(passiv rygning) i et lukket rum så er det til skade for omgivelserne- derfor er det også udtryk for en hensynsløs opførsel hvis en nabo ignorerer en henvendelse om at andre føler sig generet af vedkommendes røg.
  Men at tobaksrøg i den frie luft er skadelig for andre en os som ryger har jeg ikke set beviser på endnu-( jeg bliver gerne klogere hvis nogen kan bidrage med oplysninger herom)
  I dag er det 17% af befolkningen der ryger dagligt så det er højst tænkeligt at det med tiden vil ophøre af sig selv.
  Personligt ryger jeg ikke indendørs i min bolig, ikke fordi jeg ikke må,men af hensyn til min familie og private omgangskreds.

 34. Af Lisbeth sørensen

  -

  “Hastighedsgrænserne burde sættes voldsomt ned. Ja, vi kunne endda forbyde biler!

  Lyhne har ret, og et yderst fornuftigt tiltag..Lad os gøre det med det samme, og ihvertfald kun tillade nødvendig transport af varer, taxer og invester overskuddet isamfundsgavnlig, i ren og billig offentlig trafik..

 35. Af Helge Nørager

  -

  pga stoppet fi.ter andet steds, beklager.
  Jan har lige genopbygget et par gamer til xp, trælst at ældre spil ikke virker på nye operativ systemer,

  Lidt ligesom politik, gamle dyder er yt, og ny lektie er betal ikke din skat.
  Kræv alt hvad du kan.
  Gæld inddrives ikke.
  Og siden AFR og Irak krig, vil ingen nogen sinde blive stillet til ansvar for noget som helst eller nogen som helst politisk forbrydelse,

  Så mon ikke.

  At vi behøver et parti med gamle socialistiske dyder i højsædet.
  Arbejd efter evne.
  Ansvar for egne gerninger.
  Solidaritet med de ledige og syge.
  Arbejdstilsynet skal styrkes, og fødevare kontrollen genindføres.
  Alle firmaer skal skattelignes.
  Massiv indsats mod skattely, og lovgivninger som begunstiger passive indtægter.
  Opgør med at penge tjenes på friværdier i huse, ikke på at arbejde, da arbejde pt. kun er for de fattige lejere. 🙂
  Mere efteruddannelse, og flere voksenlærlinge.
  Osv

  Men at forsætte med at støtte dem som ønsker lavere skat, mindre sociale ydelser, højere pensionsalder.
  For at de 1 % kan nyde livet i en luksus få har fantasi til at drømme om er virkelighed for dem.
  Og årlige reduktioner af penge til sundhedssektor.
  Mere politi, flere kampflyvere og mindre offentlig transport.
  Er som at skyde sig selv i foden for at undgå at komme til fronten, eller som at pisse i bukser i en snestorm for at holde varmen.
  Temmelig dumt og medfører ofte døden, pga følge effekter.
  Som med den tidligere borgmester hvor byens akutambulance var en uges tid på værksted.
  Dumt af ham at få et hjertestop, i den uge.

 36. Af lisbeth sørensen

  -

  ” Indtil da ville det være rart, hvis I rygere venligst ville lade være med at slå alt for mange af os ikke-misbrugende ihjel, tak.”

  Jeg ryger altid liberalister direkte op i ansigtet fra en fed havannna…Det giver rygning en ekstra dimension af personlig fornøjelse. Og formentlig i længden betyder færre kriminalitet i samfundet via at disse så udryddes lidt tidligere..Man kan også bruge grillos hele sommeren lang..Smid en stor bunke kul på, en luftomdeler, og luk så ellers for altan-have døren så røgen går til liberalistnaboen..

  Dog ville det være langt mere væsentligt hvis i bilkører stoppet med at slå alle os fodgængere og cyklister ihjel..Derudover udgør denne forurening et langt større problem i samfundet. og slår formentlig også langt flere ihjel end rygning. For mange sygdomme mv. kommer fra bilos og tællles ikke med i gængse forståelse. Mange kol lunger er formentlig basseret på bilos og fossile brændstoffer..

 37. Af lisbeth sørensen

  -

  Også et indlæg til SB i filteret?

 38. Af Palle Huld

  -

  Ja ifølge Alternativet, er prutteri et af verdens største klima problemer.

 39. Af lisbeth sørensen

  -

  Prutteri er uden tvivl et af de største klima problemer verden har, pre. ben. Du bør læse mere om hvad svin, høns, køer og fårs prutter forårsager..Læg dertil menneskets som femte årsager formentlig, og dertil fossil afbrændning..

  Langt indlæg til SB i filteret?

  Rygning er ingen trussel, pånær en selv..Dog foreslår jeg alle at forlade dronningens smøger og ryge over i cigarer som undertegnede..Smag, men ikke inhalering af større grad..Som alkohol…”taste not effect”..Smag er dybt undervurderet i verden, og effekt dybt overvurderet. 🙂

 40. Af georg christensen

  -

  Rygerne, kasten som jeg tilhører, har heldigvis stadig i demokratiet lov til at protestere, på laveste klasse trin. Min protest lyder: bare: Medens “tobak nyderne” sender en “os” lignende forurening ud i æteren,, sender “dieselmotorene” tusinde gange mere “partikkel forurening”, ud i æteren. Det er bare ikke til at holde ud, når “tomhoveder”, forsøger at beskrive sig selv som tomhoveder. Husk også co2 forureningen, og metangas forureningen ,som med optøning vil formere sig på katastrofal vis, og glem bare “tobak osen”.,som kun er et lille problem i forhold til de store .

 41. Af Lisbeth sørensen

  -

  Min salige far skrev engang en helt bog om rygning ..Goglerne er derude allerede, men i finder den ikke. Blev dog publiceret og solgte et vist antal af tusinder. 🙂 Kopien ligger foran mig her… og vist nogen nogensinde skulle have læst den og deltager her, ville det godt nok være en stor overaskelse. 🙂 Han lavede vidunderlige tegninger om rygning dog..

  Georg Christensen..Er helt enig! Mit indlæg i filteret taler mere om præcis dette og din pointe her, men lyhne sætter det aldrig på som normalt.

 42. Af lisbeth sørensen

  -

  Muligt at få mit svar på til George christensen?

  Og evt min gamle kommentar, hvilket ville være i starten af dit indlæg i kommentarer?

 43. Af Lisbeth Sørensen

  -

  ytringsfriheden er til grin her, og alle indlæg over 3 linier frasorteres automatisk. Filteret giver absolut ingen mening..Og stopper debatten..

 44. Af Thomas Nielsen

  -

  Selvfølgelig skal folk have lov til at ryge lige så meget som de vil, så længe de ikke generer andre.
  Men som liberal må du vel så også mene, at rygerne selv må tage konsekvenserne af deres valg. Rygning koster beviselig tusinder af danskere livet hvert år. Og inden rygerne dør af deres rygning, lider mange af dem af invaliderende hjerte-karsygdomme og lungesygdomme som f.eks. KOL eller emfysem. Det koster samfundet, altså os allesammen, milliarder af kroner hvert år at behandle disse rygerlidelser. Og såvel sygefravær som dødsfald påvirker også samfundsøkonomien negativt.
  Alt dette må rygerne i et liberalt samfund selv betale: De må tegne en ekstra sundhedsforsikring for så vidt angår følgerne af deres rygning. Så er det fint for mig.
  Men så længe samfundet som helhed betaler, så har samfundet naturligvis ret til at søge at begrænse skaderne så meget som muligt, gennem lovgivning. Præcis som det er lovpligtigt at bruge sikkerhedssele i bilen og hjelm når man kører på knallet og motorcykel. Og præcis som man ikke bare må smide sit affald på gaden eller spille høj musik for åbne vinduer. Det er jo også indgreb i den enkeltes frihed – til fælles bedste.

 45. Af skems lau

  -

  Luk nu røven med det ubegavede pjat. Alkohol er ligeså retarderet som tobak. Folk tror det er sundt. Alkohol er et opløsningsmiddel, utroligt skadeligt på hjerne og krop, årsag til 16% af alt død i Danmark. men det har politikerne ikke propaganderet på. Det ER tilladt selv at tænke venner.

 46. Af bo nielsen

  -

  Der er et paradoks der tyder på hykleri. For samtidig med at man hetzer rygerne og overbroderer cigaret pakkerne med hæs lig og hysterisk eu-propaganda…. angiveligt for at redde rygerne…. har man enormt travlt med at smadre løs på sundhedsvæsnet. Se Berlin gske idag. To artikler om rædselsfulde forhold på diverse hospitaler.

 47. Af bo nielsen

  -

  Se også bloggen om “fornemmelser for folkemødet”

 48. Af J Nielsen

  -

  “Selvfølgelig skal folk have lov til at ryge lige så meget som de vil, så længe de ikke generer andre.
  (…) Det koster samfundet, altså os allesammen, milliarder af kroner hvert år at behandle disse rygerlidelser. Og såvel sygefravær som dødsfald påvirker også samfundsøkonomien negativt.
  (…) Alt dette må rygerne i et liberalt samfund selv betale: De må tegne en ekstra sundhedsforsikring for så vidt angår følgerne af deres rygning. Så er det fint for mig.”

  Så kune jeg godt lide at vide præcis hvor det her stopper. Hvad med overvægt? Sæt “æde” ind i stedet for “ryge”. Det giver diabetes, knæ- og hofteoperationer for slet ikke at tale om hjertet og det er heller ikke billigt.

  De må tegne en ekstra sundhedsforsikring for så vidt angår følgerne af deres overdrevne indtag af sukker og fedt.

  Rygere er ikke samfundets laveste kaste. Det er de fede.

 49. Af Lisbeth sørensen

  -

  Lad os indføre forsikring mod borgerliges manglende skattebetalinger`? Fx. over en million kr. slut, total konfiskering og af med hovedet..Dette ville være et velfunderet og effektivt angreb mod liberalistisk pengekriminalitet, som over tid vil løse problemet.

  De fede er uden tvivl samfundets anden laveste kaste. Direkte efter liberalister som også tit er fede, smasket op på andre folks penge. .

  Derudover er det bevist at fedme og liberalisme hænger sammen..Jo mere ulighed, jo flere trøstespisere..”Den nye hypotese er, at fedme er en konsekvens af samfundets politisk-økonomiske opbygning.

  »Vores hypotese er, at fedmeproblemet vokser jo mindre velfærd, der er i form af f.eks. dagpenge, sygesikring og ældrepleje. Manglende velfærd skaber usikkerhed i en større del af befolkningen, og det synes at få kroppen til at ophobe energireserver i form af fedt, muligvis fordi kroppen opfatter det som usikkerhed om senere fødevareforsyning,« siger fedmeforsker Thorkild I.A. Sørensen fra Institut for Sygdomsforebyggelse ved Københavns Universitetshospital.”
  http://videnskab.dk/kultur-samfund/liberal-politik-gor-folk-fede

 50. Af Lisbeth sørensen

  -

  Lad os indføre forsikring mod borgerliges manglende skattebetalinger`? Fx. over en million kr. slut, total konfiskering og af med hovedet..Dette ville være et velfunderet og effektivt angreb mod liber alistisk peng ekriminalitet, som over tid vil løse problemet.

  De fede er uden tvivl samfundets anden laveste kaste. Direkte efter libe ralister som også tit er fede, smasket op på andre folks penge. .

  Derudover er det bevist at fedme og liberalisme hænger sammen..Jo mere ulighed, jo flere trøstespisere..”Den nye hypotese er, at fedme er en konsekvens af samfundets politisk-økonomiske opbygning.
  »Vores hypotese er, at fedmeproblemet vokser jo mindre velfærd, der er i form af f.eks. dagpenge, sygesikring og ældrepleje. Manglende velfærd skaber usikkerhed i en større del af befolkningen, og det synes at få kroppen til at ophobe energireserver i form af fedt, muligvis fordi kroppen opfatter det som usikkerhed om senere fødevareforsyning,« siger fedmeforsker Thorkild I.A. Sørensen fra Institut for Sygdomsforebyggelse ved Københavns Universitetshospital.”
  ht tp://videnskab.dk/kultur-samfund/liberal-politik-gor-folk-fede

 51. Af Lisbeth sørensen

  -

  videnskabeligt bevis på hvorledes liberalisme og fede hænger sammen i filteret? Hvilket gør det til mit 3 længere indlæg i filteret her..Til grin og spot er det..

  En anden ting der hænger ved liberalister, er at de står for manglende friheder..Især ytringsfriheden er de imod.

 52. Af lis beth sø rensen

  -

  De fede er uden tvivl samfundets anden laveste kaste. Direkte efter liberalister som også tit er fede, smasket op på andre folks penge. .

  Derudover er det bevist at fedme og liberalisme hænger sammen..Jo mere ulighed, jo flere trøstespisere..”Den nye hypotese er, at fedme er en konsekvens af samfundets politisk-økonomiske opbygning.”

  ht tp://videnskab.dk/kultur-samfund/liberal-politik-gor-folk-fede

 53. Af Gert Hansen

  -

  Thomas Nielsen:

  Citat: ‘Alt dette må rygerne i et liberalt samfund selv betale: De må tegne en ekstra sundhedsforsikring for så vidt angår følgerne af deres rygning.’

  Jo, men hvad så med sportsskader, skal sportspersoner også tegne en speciel forsikring? Og andre lignende eksempler kunne nævnes.

  I øvrigt: For 50 år siden røg godt halvdelen af den voksne befolkning. Det er andre tider nu, og rygere tilhører et forfulgt (synes de nok selv) mindretal. På god demokratisk vis må mindretallet finde sig i, at rette sig efter flertallets ønsker.

  Selvfølgelig er rygning i ikke-rygeres nærhed ikke i orden. Ligesom visse rygeres smiden filterskod (som een er inde på ovenfor) er lige så slemt. Hvem har eksempelvis ikke set en offentlig parkeringsplads, hvor en ryger har tømt sit askebæger med 15-20 filterskod?

 54. Af J Nielsen

  -

  “Selvfølgelig er rygning i ikke-rygeres nærhed ikke i orden.”

  Heldigvis er rigtigt mange mennesker hverken rygere eller ikke-rygere.

 55. Af Lisbeth sørensen

  -

  Liberalister har altid landets mindste ytringsfrihed, og friheds kamp for borgeren generelt.

  Dog støtter de op om friheder som incest, retten til at liberalister skal være narkohandlere lovligt. mv. Falske friheder.

 56. Af Thomas Nielsen

  -

  “Hvor stopper det? Hvad med fedme og sportsskader?” Og hvad med alkohol? kunne man tilføje.
  Vi taler om livsstilsygdomme og -skader. Rygning er ALDRIG sundt. Men det er alkohol og mad og motion i passende mængde, og variation. Derfor må man naturligvis skelne mellem forskellige former for usund livsstil. Lægerne ved i dag så meget om følgerne af ekstremt usund livsstil, at der ret let kan opstilles nogle grænseværdier. Og ja, i den udstrækning ens forbrug er ekstremt, dvs. påviseligt sundhedsskadeligt, så er det vel meget rimeligt at man selv tager konsekvensen af de skader man påfører sig gennem sine valg?
  Det gælder jo i en lang række tilfælde i samfundet, og det er der ingen der protesterer over: Hvis du vælger at lade din cykel stå ulåst på gaden og den bliver stjålet, ja så dækker forsikringen selvfølgelig ikke. Hvis du glemmer at lukke dit vindue og en tyv stjæler dine værdier, så må du selv betale. Hvis du vælger at køre bil, selvom du har drukket eller taget stoffer, så dækker forsikringen ikke. Hvis du ødelægger dine tænder med alt for meget slik og sodavand, så må du selv betale tandlægen.
  Hvofor er det at jeg skal betale for min nabos livsstilsvalg gennem skatten? Hvis han har lyst til at ryge, eller drikke og æde sig syg, så er det hans valg. Og han må selv bære konsekvenserne. Jeg skal jo heller ikke betale når han får stjålet sin ulåste cykel, vel?

 57. Af thomas larsen

  -

  Du tager helt fejl, den laveste kaste i Danmark er LA og deres vælgere

 58. Af Jesper Lund

  -

  Jeg er ret overbevist om at tæt på 100% af voksne rygere er startet med at ryge, da de var under 18 år. Efter at have brækket sig et par gange. Det gjorde jeg i hvert fald. Jeg er også overbevist om at tæt på 0% starter med at ryge efter at de er fyldt 18 år.

  Hvis dette er korrekt, så har alle voksne rygere fået rygehasten fra deres leveår inden de fyldte 18 år. Det er selvfølgelig tankevækkende at hvis alle under 18 år var forhindret i at kunne ryge, så ville der ikke være nogen voksne rygere.

 59. Af Jesper Lund

  -

  Thomas Nielsen
  Konsekvensen af din holdning vil være brugerbetaling for alle former for behandling, da enhver jo er ansvarlig for pådragne lidelser, når det kommer til stykket. F.eks. en bilist eller cyklist, der kommer til skade, kunne jo bare kørt lidt forsigtigere.

  Oplysning om sund livsstil er bedre end overgang til brugerbetaling.

 60. Af Lisbeth sørensen

  -

  “Du tager helt fejl, den laveste kaste i Danmark er LA og deres vælgere”

  Helt enig, Ihvertfald som blandt anstændige borgere..

  De vil så afgjort misbruge enhver, hvis der er en smule mammon i det. Ikke engang et spørgsmål om religion, kultur, sammenhængskraft..

  Så afgjort landets mest forhadte og afstumpet gruppe..

  Danmarks laveste kaste ved en folkeafstemning ville være LA..Og hvorfor ikke indføre et kastesystem som indien, med kaste identifikationspapirer mv. ?

  En advarsel til normale borgere, at her er et menneske der vil gøre alt for at stjæle lidt mere fra naboen..

Kommentarer er lukket.