Nye Borgerlige vil gøre Danmark til et lukket og antiliberalt land

Af Amalie Lyhne 0

Fodboldspilleren Emre Mor. Forfatteren Ahmad Mahmoud. Forskeren Mehmet Ümit Necef. Politikeren Naser Khader. Skuespilleren Farshad Kholgi. Den enormt succesfulde erhvervskvinde Soulaima Gourani. Digteren Yahya Hassan. Lægen Imran Rashid, der netop har udgivet en ny bog om den måde smartphones påvirker hjernen. Og Danmarks bedste kvindelige fodboldspiller Nadia Nadim.

Disse mennesker har det til fælles, at de har etniske rødder i et af ti lande, som partiet Nye Borgerlige vil sætte på en sort liste: Mennesker fra disse lande skal ikke kunne opnå statsborgerskab i Danmark, punktum. Uanset hvad de måtte have bidraget med til vores land.

Listen tæller Tyrkiet, Syrien, Libanon, Afganistan, Somalia, Marokko, Irak, Iran, Pakistan og Bosnien. Landene er udvalgt, fordi de ”hviler på islamisk kultur” og er overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikkerne.

Nye Borgerlige har længe ment, at det skal være sværere at opnå statsborgerskab, men først i denne uge har man foreslået simpelthen at fjerne muligheden helt for bestemte nationaliteter. Flere af de mennesker, jeg remser op her, har allerede dansk statsborgerskab, men eksemplerne skal blot illustrere, hvad Danmark vil gå glip af, hvis Nye Borgerlige kommer i Folketinget og får dette horrible forslag igennem – for eksempel som en del af en studehandel. Det er måske ikke så sandsynligt, men det er heller ikke fuldstændig urealistisk.

Man kan naturligvis godt bo i Danmark, selvom man ikke har statsborgerskab. Men man er ikke fuldgyldig borger – man kan for eksempel hverken stemme til folketingsvalg eller folkeafstemninger, ligesom man ikke selv kan stille op til valg.  Den sorte liste skal ses i sammenhæng med Nye Borgerliges andet – og ældre – forslag om at koble retten til sociale ydelser til statsborgerskabet. Uden et statsborgerskab er der altså ikke noget socialt sikkerhedsnet og ingen pension.

Nye Borgerliges politik betyder selvfølgelig ikke deportation, men det betyder, at et meget stort antal retskafne, arbejdsomme og bidragende mennesker ikke vil have nogen fremtid her i landet. Derfor må man forvente, at de rejser – særligt de ressourcestærke.

Her i avisen forsøgte partileder Pernille Vermund forleden at forsvare sit forslag ved at kalde alle, der måtte være uenige med hende, for ”dumme”. Med henvisning til et citat fra den altid arrogante LA-politiker Henrik Dahl betegnede hun sit eget forslag om at tildele statsborgerskab ud fra generelle betragtninger som et udtryk for ”høj intelligens”.

Ja, selvtillid kan man i hvert fald ikke anklage Vermund for at mangle. Men logikken halter altså. Det er rigtigt, at generaliseringer er nødvendige for at kunne drive politik, men det interessante er jo, hvordan man generaliserer. At personer med rødder i for eksempel Afghanistan er mere kriminelle end personer med etnisk dansk baggrund er korrekt, men tallene for begge grupper er så små, at man lige så godt kan generalisere den anden vej: Ja, der er et problem med overrepræsentation i kriminalitetsstatistikkerne, men generelt er personer med afghansk baggrund lovlydige.

Jeg hiver undtagelser frem her i begyndelsen af min klumme, ja, men Vermunds kriminelle islamister er også undtagelser fra det generelle billede.

Derfor er det her ikke et spørgsmål om intelligens. Det er et spørgsmål om værdier og politik.

Nye Borgerlige vil gøre Danmark til et lukket, diskriminerende og antiliberalt land, hvor blodet og gruppen betyder mere end individet. Jeg siger nej tak.

Kommentarer er lukket.